Springen naar inhoud

Karmadillo

Lid geworden: 24 apr 2018
Offline Laatste activiteit: 08 mei 2018 15:07

Berichten die ik gemaakt heb

In Topic:Bepalen kracht vallende oudere

08 mei 2018 - 15:02

Ik heb meerdere pogingen gedaan, maar ik kom niet tot een geschikt antwoordt. Alles wat ik nodig heb is een schatting om ik moet rekenen met een kracht op een tafelhoek van 500/1500/5000 of 10000 N, ik heb geen idee. 

 

Feit is, de constructie en materiaaleigenschappen zullen afhangen van deze kracht. een rand van polyisoprene rubber bijvoorbeeld veert 11mm in bij een kracht van 500N. Wanneer deze kracht het representieve getal zou zijn, betekend dat dat ik wellicht een holte, of een kern van schuimrubber moet toepassen.

 

Misschien zorgt de rand er niet voor dat de persoon neerkomt als in een bed vol met rozen, maar er is een goede reden dat er rubber matten onder speeltoestellen gelegd worden, en ik laat liever cijfers spreken.


In Topic:Bepalen kracht vallende oudere

26 april 2018 - 11:00

Zo?

 

Is er een manier om toch een wat meer representatieve uitkomst te hebben? Of hoe een goed onderbouwde schatting van de daadwerkelijke krachten te maken.

 

 


In Topic:Bepalen kracht vallende oudere

26 april 2018 - 09:13

Ik heb met de afstand en (eindsnelheid) de versnelling berekend, als de snelheid op het beginpunt 0 is.

 

Vervolgens heb ik de afstand berekend tot de hoek van de tafel, daarna heb ik dit teruggerekend tot de Ekin, die nu 812,32 N/m is

 

Ik heb alleen een tafelhoogte van 0.7 i.p.v 0.74 gepakt :/

 

812,32 N (ervan uitgaande dat de huidige tafel dus niet meegeeft) is nog erg hoog, in werkelijkheid ligt dit een stuk lager omdat het lichaam een deel van de klap opvangt.

 

Klopt mijn berekening?


In Topic:Bepalen kracht vallende oudere

26 april 2018 - 08:02

Qua idee wil ik niet teveel prijsgeven ;), maar ik ben op het moment bezig met een rubber profiel (hol, extrusie) gemaakt om de klap op te vangen onder een hoek. deze stootrand zal dan grofweg 80x120 mm zijn (waarschijnlijk wordt een deel weer afgedekt door een aluminium extusie profiel, waar eventueel weer een rubberen strip in gaat voor het lichte stoten. Het doel is juist om met een onderbouwde kracht die ik in solidworks simulations op de verschillende oplossingen zet, te bepalen welke oplossing het beste lijkt te werken. Overigens is dit niet een tafel speciaal bestemd voor vallende ouderen, ze komen in multifunctionele ruimtes te staan waar veel gebruikers gebruik van maken, waaronder ouderen gehandicapten en kinderen. 

 

Een vallende oudere is hierbij het doemscenario, maar de tafel zal uiteraard bestand moeten zijn tegen allerlij valpraktijken XD

 

Maar goed, terug naar mijn falende pogingen tot de berekening.

 

Nieuwe dag, nieuwe poging. Ik zie het nu zo, Ik weet de Ekin in punt A want Ekin=Epot.

Nu nog in punt B

 

Versnelling is niet iets wat op het moment terugkomt, en dat maakt dat de energie bij punt B kleiner zal zijn dan bij A. 

 

Afstand van A naar B is trouwens 0,74 m niet 0,8 zoals ik eerder zei

Bijlage  images (1).pdf   366,8K   23 maal gedownload


In Topic:Bepalen kracht vallende oudere

25 april 2018 - 14:39

Epot bereken ik met m,g en h, ik kan inderdaad ω bepalen als ik ervan uitga dat Epot=Ek, maar dan weet ik Ek al, wat het doel van de berekening is.

 

Maar dit kan kloppen want volgens mij is Etotaal= Epotentieel + Ekinetisch.

 

Of sla ik nu de plank weer volledig mis? Want zo is de formule wel heel simpel  :-k