Springen naar inhoud

Hulponderwerp: Berichtopmaak: quoten


Berichtopmaak: quoten

Auteur: Veertje

Voor algemenere achtergrond over BBcodes en hoe ze te gebruiken, zie het helpitem 'Berichtopmaak: algemene introductie BBcode'.

1 Hoe gaat quoten in zijn werk?

Soms wil je graag een bericht van een andere gebruiker op dit forum in je antwoord citeren (= quoten). Dat kan met behulp van deze knoppen die je onder elk bericht ziet staan:

om het betreffende bericht te quoten en er gelijk op te antwoorden, zie Hoofdstuk 1.1.


om meerdere berichten tegelijk te quoten (dit is een selectieknop) zie Hoofdstuk 1.2.1.1 Een enkel bericht binnen een topic quoten

Voor het quoten en beantwoorden van een enkel bericht in een topic is er de knop.
Je wilt onderstaand bericht quoten:

Druk op de aangegeven knop.
Je krijgt dan automatisch een conceptberichtvenster om een bericht toe te voegen in hetzelfde topic. Hierin is de te quoten tekst al voor je geplaatst:Typ je antwoord op de aangegeven plek. Als je dan op klikt, krijg je het volgende te zien:Klik je uiteindelijk op dan komt je tekst er zo uit te zien als in het voorbeeldbericht.

NB: Vaak is in een quote slechts één zin relevant voor je antwoord. Voorkom dan overbodig leeswerk voor anderen door de niet ter zake doende zinnen uit je quote weg te knippen. Let er daarbij op dat je de quote tags, de codes tussen de rechte haken [ ], niet wegknipt.


1.2 Meerdere berichten tegelijk quoten

Als je op klikt wordt de knop rood: . Het bericht is dan geselecteerd. Zo kun je meerdere berichten selecteren.
Om de selectie van een bericht weer ongedaan te maken klik je gewoon op: .
Hier zijn twee berichten geselecteerd:

Als je vervolgens op onderaan de topic klikt, krijg je dit te zien:


Je kunt hier dus een antwoord ondertypen.
Klik je op dan zie je dit (met daaronder dan nog het antwoord dat je zelf hebt getypt):Zoals eerder gezegd, je uiteindelijke bericht ziet er hetzelfde uit als je voorbeeldbericht en je plaatst het bericht door op te klikken.

Het maakt niet uit of de berichten die je wilt quoten in de topic staan waar je gaat antwoorden. Je kunt dus ook berichten uit andere topics quoten. Je quotes komen uiteindelijk te staan in de topic waar je drukt.

NB: dit werkt NIET met de knop.


Opmerkingen:
  • Of je nu een enkel bericht of meerdere berichten quote, bij gebruik van de in Hoofstuk 1.1. en 1.2 beschreven knoppen wordt alleen tekst van de betreffende berichtschrijver(s) zelf gequotet. Als een te quoten bericht zelf al een quote bevat, wordt die quote niet meegenomen naar je conceptberichtvenster;
  • Je kan de -knop niet gebruiken om tekst te quoten uit een gesloten topic. Als je toch wilt quoten uit een gesloten topic kan je met de -knoppen de gewenste tekst meenemen naar de topic waarin je wilt reageren.

2 Kan ik quotes ook opsplitsen?

Soms wil je een quote splitsen nadat je één van de boven beschreven quote knoppen hebt gebruikt.

Ons voorbeeld uit Hoofdstuk 1.1:Hier wil je eigenlijk het antwoord liever opgesplitst zien:Om dat te bewerkstelligen moet je wat begintags en eindtags toevoegen:Je kunt dus in principe elk willekeurig stuk tekst (bijvoorbeeld van Wikipedia) quoten door die tags te plaatsen.
Die kun je handmatig intypen of invoegen met behulp van de knop bovenaan je berichtopmaak venster. Je selecteert de betreffende tekst eerst door eroverheen te slepen terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt (of m.b.v. SHIFT+ →). Daarna klik je op de knop.
Simpel gezegd plaats je daarmee dus aan het begin en aan het eind van de te quoten tekst de benodigde tags.


Als je dat begrijpt, dan zul je hierboven opmerken dat bij het gebruik van de knoppen uit hoofdstuk 1 nog een heel verhaal achter de eerste begintag komt te staan:
CODE
[quote name='klazon' date='20 March 2007, 00:34' post='292059']
die wordt vertaald naar:
klazon schreef: <{POST_SNAPBACK}>

Dat verhaal is een referentie naar het bericht waar de betreffende tekst vandaan komt, en die Invision automatisch bij het drukken van de knoppen uit hoofdstuk 1 voor je invoegt. Het is de zogenaamde snapback. Als je op het pijltje klikt word je doorgestuurd naar het gequotete bericht.
Het nut van de snapback is dat de lezer soms wil weten wie wat waar gezegd heeft, zeker als je uit andere topics gequotet hebt. Wil je meer weten over de snapback, bijvoorbeeld hoe je hem handmatig kunt aanmaken, lees dan het helpitem over links.

Een extraatje: je kunt de begintag ook voorzien van een naam:
CODE
[quote name='Wikpedia']tekst[/quote]

SCHERMWEERGAVE :

Wikipedia schreef:
tekst

CODE
[quote=gevonden op Wikipedia]tekst[/quote]

SCHERMWEERGAVE :

(gevonden op Wikipedia)
tekst


Terug naar het Help-menu