Springen naar inhoud

Hulponderwerp: Berichtopmaak: speciale tekens


Berichtopmaak: Speciale tekens

Auteur: Jan van de Velde


Voor algemenere achtergrond over BBcodes en hoe ze te gebruiken, zie Help-item berichtopmaak: algemene introductie BBcode

icon_exclaim.gif voor alles hieronder geldt dat wat jij ziet niet altijd precies is wat een ander ook ziet. Er zijn verschillen tussen taalpakketten die op individuele computers zijn genstalleerd, en ook tussen browsers zijn er kleine verschillen.

1 De link "speciale tekens"

Om teksten met formules e.d. leesbaarder te maken heb je soms karakters nodig die je niet op een standaard toetsenbord vindt.
Midden onder je conceptberichtvenster zie je een link " Speciale tekens".
Je krijgt toegang tot een lijst met wiskundige tekens zoals ≈, wisk_oneindig.gif, Griekse karakters en een set met diverse andere tekens zoals (graden), etc.In kolommen naast elkaar zie je het teken, de bijbehorende universele unicode in de vorm &#getal; (ampersand hekje getal puntkomma) en de betekenis van het teken in woorden. Kopieer het teken (of liever: de code) naar je bericht en het teken zal worden afgebeeld. Zelfs zal meestal, zodra je een voorbeeld van je bericht vraagt, de unicode uit je conceptbericht vervangen worden door het werkelijke teken. In combinatie met super- en subscript hier en daar kun je dan teksten presenteren als:
H2O-----SO42-------mv-------cos θ-------δv/δt------JvdV------- 4/3pi.gif r------- wisk_wortel.gif 35 ≈ 6

Voor wat ingewikkeldere formules, bijvoorbeeld LaTeX , is het aan te bevelen LaTeX (zie handleiding) te gebruiken.


2 Meer unicodes

Vrijwel elk bedenkbaar karakter of teken ter wereld ( bijv ख़ ग़ ज़ ड़ ढ़ फ़ य़ ) heeft een eigen unicode.
Niet op alle systemen zullen ze allemaal verschijnen. Karakters die door je systeem niet worden ondersteund worden weergegeven met een ࣻ .

Een volledige lijst vind je hier:
http://www.visibone.com/htmlref/char/cer.htm
Klik op de regel waar je gezochte karakter in voorkomt, even geduld (het is geen vlotte site) en je kunt de code voor je karakter aflezen. Die kun je (inclusief ampersand, hekje en puntkomma) hier intypen.


3 Afbeeldinkjes van tekens

Onder de knop "Toon alles" van het emoticonvenster
(in het zijpaneel naast het conceptberichtvenster)
vind je al scrollend ook nog allerlei tekens:

Je hebt hier de keus tussen het aanklikken van de afbeelding of het aanklikken van de tekst ernaast. In je uiteindelijke bericht zal de afbeelding worden weergeven.

Het werkt makkelijk, maar heeft twee nadelen:
  • deze afbeeldingen trekken zich van overige opmaak niks aan : je kunt ze niet vergroten of verkleinen (2 pi.gif r ), onderstrepen (2 pi.gif r), een andere kleur geven (2 pi.gif r) of wat ook.
  • In elk bericht kun je maar maximaal tien emoticons opnemen. De andere afbeeldingen uit deze lijst tellen hier ook bij mee.

4 Bijzondere karakters op je toetsenbord: rechtse Alt (AltGr)

Op je toetsenbord heb je ook door een combinatie van rechtse Alt plus een andere toets ook een aantal speciale tekens ter beschikking. Vrij universeel zijn de AltGr+m (), AltGr+s (), AltGr+e () en AltGr+c (), verder zijn beschikbare combinaties op elk systeem/toetsenbord verschillend. Wandel gewoon je toetsenbord maar eens af in een tekstverwerkingsprogramma, dan zie je het vanzelf.


5 Functies van je tekstverwerker.

Je tekstverwerker kan ook nog op een paar manieren bijzondere tekens leveren:
  • Je beschikt over verschillende fonts (behalve Arial, Times e.d. ook Math, Symbols en zo)
  • Je hebt een "invoegen: symbool" -functie die je kunt gebruiken,
  • Voor veelgebruikte symbolen heeft je eigen tekstverwerker ook wel een aantal sneltoets (alt plus ....toets e.d.) combinaties, die je ook zelf op je eigen behoeften kunt instellen.
Het stukje tekst met tekens kun je dan uit je tekstverwerker kopiren en hier op het forum in je bericht plakken.
Overigens, niet lle tekens gaan zo feilloos mee over, hoewel dat niet vaak voorkomt. Probeer overigens niet op die manier ook andere opmaak mee te kopiren (kleuren, vet etc) . Dat werkt helemaal niet.

Terug naar het Help-menu