Springen naar inhoud

Hulponderwerp: Postvak: verzenden en ontvangen van persoonlijke berichten


Postvak: verzenden en ontvangen van persoonlijke berichten:

Auteur: Ruben01

Inhoudsopgave:


1 Inleiding
2 Postvak openen
3 Persoonlijk bericht opstellen
3.1 Toevoegen van de ontvanger
3.2 Toevoegen van het onderwerp
3.3 Opstellen van het persoonlijk bericht
3.4 Verzenden van het bericht
3.5 Extra opties bij het opstellen van een PB
3.5.1 Voeg een kopie van dit bericht toe aan mijn verzonden items
3.5.2 Volg dit bericht?

3.6 Persoonlijk bericht aan meerdere ontvangers
3.7 Invoegen van bijlagen

4 Ontvangen van een bericht
4.1 Via link in het hoofdmenu
4.2 Via de Assistent
4.3 Via E-mail

5 Beantwoorden van een PB


Uitleg over het beheren van je (bewaren, sorteren, etc) van je persoonlijke berichten vind je in Postvak: beheren van persoonlijke berichten.


1 Inleiding

Een internetforum bestaat uit een aantal digitale publieke discussiepagina's. Wanneer je een vraag of een probleem hebt dat niet past in een publieke discussie is er de mogelijkheid om direct contact op te nemen met een ander forumlid: het Persoonlijke Bericht (PB).

Het persoonlijk bericht heeft een groot aantal voordelen:
 • Je kunt alle forumgebruikers persoonlijk bereiken, niet alleen degenen die een e-mailadres in hun profiel geplaatst hebben.
 • Een PB wordt volledig verzonden en ontvangen binnen Wetenschapsforum, zodat noch jijzelf, noch de ontvanger een andere e-mailapplicatie hoeft te openen of het forum te verlaten.
 • PB's bieden ook aan zowel zender als ontvanger een grotere privacy omdat ze enkel de gebruikersnaam van beide partijen weergeven.
Het verzenden/ontvangen van persoonlijke berichten en enkele andere functies gebeurt op Wetenschapsforum allemaal via het 'Postvak'.


2 Postvak openen

Je persoonlijke postvak kan je openen indien je geregistreerd en ingelogd bent op Wetenschapsforum, door te klikken op 'Postvak', rechtsboven op de indexpagina.Wanneer je het 'postvak' opent kom je automatisch in de inbox terecht (de lijst met ontvangen berichten).

Naast de inbox krijg je een menubalk waarmee je allerlei functies kan activeren en instellingen aanpassen. In je postvak heb je enkel het bovenste deel 'Mijn postvak' van de menubalk nodig.
3 Persoonlijk bericht opstellen

Deze functie gebruik je wanneer je een nieuw persoonlijk bericht aan één of meerdere forumleden wilt verzenden. Als je 'PB opstellen' aanklikt kom je terecht op een nieuwe pagina waarin allerlei functies ter beschikbaar zijn voor het opmaken en verzenden van een persoonlijk bericht.Het opstellen van een persoonlijk bericht op Wetenschapsforum komt sterk overeen met het opstellen van een e-mailbericht in een e-mailapplicatie.

De 4 belangrijke stappen zijn:
 1. Toevoegen van de onvanger.
 2. Toevoegen van het onderwerp.
 3. Opstellen van persoonlijk bericht.
 4. Verzenden van het bericht.3.1 Toevoegen van de ontvanger

Wanneer je een persoonlijk bericht wilt opstellen moet je de gebruikersnaam van de ontvanger van het bericht
invoeren in de textbox 'ontvangers'. Dit doe je als volgt:
 1. Plaats je cursor in de textbox 'Ontvangers';
 2. Typ de eerste letter(s) van de gebruikersnaam van de ontvanger, bijv. : Rube;.
  Automatisch komt er nu een lijst tevoorschijn met alle gebruikersnamen die beginnen met Rube.
  LET OP: het verzenden van een persoonlijk bericht op Wetenschapsforum naar een andere gebruiker is hoofdlettergevoelig. Om fouten te vermijden (verzenden van je bericht naar een verkeerde gebruiker) is het aan te raden steeds de automatische naamlijst te gebruiken.
 3. Selecteer de gewenste ontvanger;
 4. De volledige gebruikersnaam: Ruben01 wordt toegevoegd in de textbox 'ontvangers';


Wanneer je beschikt over een vriendenlijst komt er naast de textbox 'ontvangers' een keuzemenu waarmee je direct 'een vriend' kan selecteren om toe te voegen aan je ontvangers.


3.2 Toevoegen van het onderwerp

Probeer het onderwerp van een persoonlijk bericht altijd zo duidelijk mogelijk te kiezen, dit is zowel handig voor zender als ontvanger. Later in je map "verzonden items" krijg je een lijst met de reeds verzonden berichten en wanneer je een duidelijk onderwerp geeft aan deze berichten is het makkelijker om een PB terug te vinden.


3.3 Opstellen van het persoonlijk bericht

Het opstellen van een persoonlijk bericht werkt hetzelfde als het schrijven van een bericht in het publieke deel van het forum.
In de Helpfunctie vind je uitleg over alle opmaakfuncties (de items die beginnen met 'Berichtopmaak: ....' )


3.4 Verzenden van het bericht

Wanneer de 3 bovenstaande stappen voltooid zijn moet je enkel het persoonlijk bericht nog verzenden. In de onderstaande afbeelding zie je dat er 3 knoppen beschikbaar zijn:
 1. Stuur bericht;
 2. Bekijk bericht;
 3. Sla op (Verzend later).


Stuur bericht:
Als je hier op klikt wordt het bericht verzonden naar de gebruiker die ingevoerd is in de ontvangerstextbox.

Bekijk bericht:
Persoonlijk berichten opstellen in forumsoftware werkt niet WYSIWYG, what-you-see-is-what-you-get. Met behulp van de 'Bekijk bericht' knop kun je zonodig zien of je ingegeven codes het gewenste (opmaak)effect hebben.

Sla op (Verzend later):
Het gebruik van deze knop zorgt ervoor dat je volledige PB wordt opgeslagen in de map 'Opgeslagen PB's'; zo kun je het persoonlijk bericht bewaren tot wanneer je het wilt verzenden.


3.5 Extra opties bij het opstellen van een PB

Onderaan de pagina is nog een tweetal opties beschikbaar bij het verzenden, deze zijn standaard aangevinkt:
 • Voeg een kopie van dit bericht toe aan mijn verzonden items
 • Volg dit bericht?3.5.1 Voeg een kopie van dit bericht toe aan mijn verzonden items

De eerste optie wil zeggen dat een kopie van je verzonden bericht in de map 'verzonden items' wordt gezet. Het voordeel van deze optie is dat je later steeds kan zien:
 • Wat je verzonden hebt.
 • Aan welke personen je het PB hebt verzonden.
 • Op welk tijdstip je het persoonlijk bericht hebt verzonden.
Het is dus handig om deze optie aangevinkt te laten staan. Wel zul je af en toe opruiming moeten houden, want er is een grens aan het aantal berichten dat je kunt bewaren. Meer informatie over het beheren van je opgeslagen PB's kun je terugvinden in Postvak: beheren van persoonlijke berichten.


3.5.2 Volg dit bericht?

Met deze optie aangevinkt wordt je bericht in een overzichtslijst 'Berichtenvolger' (zie postvak-menu) geplaatst. Hier kun je volgen of je bericht al (of nog niet) door de ontvanger geopend is.
Wanneer je op 'Berichtenvolger' in het postvak-menu klikt krijg je het volgende venster te zien:Zolang de ontvanger het bericht nog niet heeft gelezen blijft het onderaan in de lijst staan bij de 'ongelezen berichten'
(zie bovenstaande afbeelding).
Zodra de gebruiker het bericht leest wordt het naar de rubriek 'gelezen berichten' erboven verhuisd.
(zie de afbeelding hieronder).Indien je berichten wilt verwijderen uit de berichtenvolger kan je dit doen door het vakje achter het gewenste bericht aan te vinken en daarna op de 'Verwijder'-knop (onderaan de berichtenlijst) te klikken.

icon_exclaim.gif Let op: Als je een bericht uit de lijst van "ongelezen berichten" verwijdert, verdwijnt het betreffende bericht ook uit de Inbox van de ontvanger. Houd daar rekening mee, zeker ook omdat een gebruiker, als hij de E-mail notificatie heeft aanstaan (zie Hoofstuk 4.3), wel al een mail heeft ontvangen met de boodschap dat er een nieuw bericht voor hem klaarligt.


3.6 Persoonlijk bericht aan meerdere ontvangers

Het maximum aantal ontvangers dat je kan invoeren in de textbox is afhankelijk van je gebruikersniveau. Meer informatie hierover kan je terugvinden in de topic gebruikersniveaus en -rechten.
De ervaren gebruikers (>250 berichten) en Lorentzianen (donateurs) kunnen tot maximaal 5 extra ontvangers op de volgende manier toevoegen aan een persoonlijk bericht:
 1. Indien je de gebruikersnamen van de ontvangers kent kan je deze rechtstreeks invoeren in de 'CC' textbox
  LET OP: het verzenden van een persoonlijk bericht op Wetenschapsforum naar een andere gebruiker is hoofdlettergevoelig. Om fouten te vermijden (verzenden van je bericht naar een verkeerde gebruiker) is het aan te raden de optie 'Zoek gebruikersnamen' te gebruiken.
 2. Indien je de juiste spelling van de gebruikersnamen van de ontvangers niet met zekerheid kent kan je deze opzoeken door gebruik te maken van de knop 'Zoek gebruikersnamen'.
CC - Carbon Copy. Als u dit veld invult stuurt u iemand een kopie van het originele bericht.

Wanneer je de optie 'Zoek gebruikersnamen' hebt gekozen krijg je een venster te zien met een textbox waarin je de eerste letters van de gewenste gebruikersnaam invoert. Op de onderstaande afbeelding zoeken we naar gebruiker 'Ruben01'. Hiervoor voeren we Rube in en krijgen we automatisch een lijst te zien waarin alle namen staan die beginnen met Rube.
Nu hoef je enkel de gewenste naam 'Ruben01' te selecteren.


Wanneer je de gebruikersnaam bevestigd hebt met 'zoek' krijg je een nieuw venster waar je moet drukken op 'Vul de gebruiker in het formulier in'.
3.7 Invoegen van bijlagen

Ook een optie die enkel gebruikt kan worden door ervaren gebruikers en Lorentzianen (gebruikersniveau).

Voor het overige verwijzen we naar de helpfunctie Berichtopmaak: Afbeeldingen , met de toevoeging dat je niet alleen afbeeldingen maar ook andere documenten als bijlagen kunt opnemen


4 Ontvangen van een bericht

Er zijn drie manieren om te zien of je een persoonlijk bericht hebt ontvangen en het bericht vervolgens te openen:


4.1 Via Link in het hoofdmenu

Je ziet rechtsbovenin het hoofdmenu een link staan: "Postvak: #" (waarbij # = aantal nieuwe berichten), voor plaatje zie Hoofstuk 2: Postvak openen.
Als je op die link klikt wordt je direct naar je Inbox gevoerd waar je de betreffende PB kunt aanklikken en bekijken.

4.2 Via de Assistent

Één van de functies van de assistent is dat die een pop-up venster laat zien op het moment dat je inlogt (of een WSF pagina opnieuw laadt) terwijl je in de tussentijd een nieuwe PB hebt ontvangen. Dat ziet er zo uit:


Als je vervolgens op de onderwerptitel klikt (hier: "De Inbox") open je het betreffende bericht.

icon_exclaim.gif Let op: als je dit niet doet (omdat de text bijvoorbeeld kort is, zoals in het voorbeeld hierboven) heb je het bericht nog niet "officieel" geopend. Dat heeft consequenties voor de berichtenvolger van de verzender (daar wordt de PB dan niet als gelezen aangegeven, zie Hoofdstuk 3.5.2: Volg dit bericht?) en in je Inbox blijft hij als ongelezen staan. Dat laatste zorgt er dan tevens voor dat je in de link, genoemd onder punt 1 hierboven, nog steeds zal zien dat je een nieuwe PB hebt.

Je kunt deze assistent functie aan- of uitzetten door naar je "Instellingen" te gaan.


Daar klik je in het menu links onder "Opties" de optie "Foruminstellingen aan". Je ziet daar staan: "Wil je een notificatie ontvangen wanneer je een PB ontvangt?" Kies hier voor "ja" of "nee" in het dropdown menu. (bij registratie staat deze optie standaard op "aan").


4.3 Via E-mail

Je kunt in je instellingen ervoor kiezen om een E-mail te ontvangen (op het E-mail adres dat je bij registratie hebt aangegeven) wanneer iemand je een PB heeft gestuurd. In die E-mail wordt een link gegeven naar de PB, waar je op kunt klikken om de PB te lezen.
Deze E-mail notificatie zet je "aan" of "uit" door naar je "Instellingen" te gaan en links in het menu onder "Opties" de optie "E-mail instellingen" aan te klikken. Daar zie je vervolgens staan: Zend een e-mail wanneer ik een PB ontvang?. Vink deze optie aan als je dat wilt (bij registratie staat deze optie standaard op "aan").5 Beantwoorden van een PB

In het postvak van Wetenschapsforum bestaat er geen speciale "beantwoord" -knop. Indien je een persoonlijk bericht wil beantwoorden moet je één van de onderstaande mogelijkheden gebruiken:
 1. Je gaat naar het menu 'PB opstellen' en je maakt een nieuwe PB die gericht is aan de persoon waarvan je het persoonlijk bericht wil beantwoorden.
 2. Je drukt rechts onderaan in je venster op de 'Quote'-knop. Deze knop gaat je doorlinken naar een nieuw venster waar je direct een reactie kan intypen onder de quote van het betreffende bericht (uiteraard kun je hier de quote ook weghalen als dat je voorkeur heeft).

  Het voordeel van deze optie is dat je geen ontvanger en onderwerp meer moet ingeven, dat gebeurt automatisch. Het onderwerp van het PB wordt op de volgende manier aangepast: Re: titel van het oorspronkelijke bericht.
  Het is nog steeds mogelijk deze titel aan te passen voordat je het bericht verzendt.


Terug naar het Help-menu