Springen naar inhoud

Hulponderwerp: Postvak: beheren van persoonlijke berichten


Postvak: beheer van persoonlijke berichten

Auteur: Ruben01

Inhoudsopgave:

1 Inleiding
2 Verwijderen en verplaatsen van berichten in mappen
2.1 Verplaatsen van berichten
2.2. Verwijderen van berichten
3 Leeg PB mappen
4 Verander opslagmappen
4.1 Veranderen van bestaande mappen
4.2 Aanmaken van nieuwe mappen
4.3 Verwijderen van zelfgemaakte mappen
5 PB blokkeerlijst
6 Archiveer bericht1 Inleiding


Standaard krijgt elke gebruiker drie mappen in zijn/haar postvak:
 1. Inbox
  Hierin komen alle persoonlijke berichten terecht die aan jou verstuurd zijn. Deze map kun je niet verwijderen maar wel een andere naam geven. Berichten in deze map kun je verplaatsen naar een andere map of verwijderen. Deze map wordt automatisch geopend als je je postvak bezoekt.
 2. Sent items
  Hierin komen alle persoonlijke berichten terecht die je hebt verstuurd als je de betreffende optie ervoor hebt aangevinkt bij het versturen. Zie daarvoor Postvak: verzenden en ontvangen van persoonlijke berichten . Deze map kun je niet verwijderen maar wel een ander naam geven. Berichten in deze map kunnen verplaatst worden naar een andere map of verwijderd worden.
 3. Opgeslagen PB's
  In deze map komen alle berichten terecht waarvan je bij het "verzenden" hebt aangegeven dat je ze nog niet wilde versturen door op te klikken. Zie voor uitleg hierover Postvak: verzenden en ontvangen van persoonlijke berichten . Deze map is "onaantastbaar'. Je kunt de naam van de map niet wijzigen, geen berichten handmatig ernaartoe verplaatsen en ook geen berichten vanuit deze map naar een andere map verplaatsen. Wel kun je berichten in deze map verwijderen.


Je kunt ook zelf mappen aanmaken. Vanuit deze mappen kun je berichten verplaatsen en verwijderen, je kunt de naam van de mappen weer veranderen en je kunt deze door jezelf aangemaakte mappen ook in hun geheel verwijderen.

Verder zijn er mogelijkheden tot het in 1 klap opruimen van een map, het blokkeren van afzenders en het op je computer archiveren van persoonlijke berichten.

Aan de statusbalk op elke pagina in je postvak kun je zien hoe vol je gehele postvak (dus alle mappen gezamenlijk) is. De algemene tekst over de toegestane opslagcapaciteit: gebruikersniveau
2 Verwijderen en verplaatsen van berichten in mappen

Klik op de map waaruit je berichten wilt verplaatsen of verwijderen.
2.1 Verplaatsen van berichten

Het verplaatsen van een persoonlijk bericht uit de door jou geselecteerde map gebeurt in 3 stappen:
 1. Vink de betreffende berichten die je wilt verplaatsen aan;
 2. Selecteer de map waarnaartoe je wilt verplaatsen in het rolmenu;
 3. Klik op 'Verplaats naar'.2.2. Verwijderen van berichten

Wanneer je gebrek aan ruimte hebt in je postkantoor kan je oude of nutteloze berichten verwijderen uit mappen. Hierdoor krijg je opnieuw vrije ruimte. Het verwijderen van persoonlijke berichten uit de door jou geselecteerde map gebeurt in 2 stappen:
 1. Vink de berichten aan die je wenst te verwijderen;
 2. Klik op de 'Verwijder' -knop onderaan je lijst met berichten.


3 Leeg PB mappen

Wanneer je naar 'Leeg PB mappen' gaat krijg je het volgende scherm te zien:Het onderdeel 'Leeg PB mappen' kan je gebruiken wanneer je alle PB's uit een postvak wilt verwijderen. Je kan kiezen uit "Opgeslagen PB's", "Inbox" en "Sent Items".
Je kan de gewenste mappen aanvinken en ten slotte op "Doorgaan" klikken voor het verwijderen van alle persoonlijke berichten uit de betreffende map(pen).

Onderaan het venster heb je nog een optie: 'Bewaar ongelezen PB's'.

Wanneer je deze functie aanvinkt zullen enkel de reeds gelezen berichten verwijderd worden uit je Inbox. Als er een persoonlijk bericht is dat je nog niet gelezen hebt kan je dat later dus nog lezen. Als deze functie niet is aangevinkt is alles weg.


4 Verander opslagmappen

Wanneer je naar "Verander opslagmappen" gaat, krijg je het volgende venster te zien:Je postvak bevat standaard enkele mappen, zoals "Inbox" en "Sent Items". Deze mappen kan je niet verwijderen, maar wel aanpassen. Een tweede mogelijkheid is het maken van extra mappen naar keuze.


4.1 Veranderen van bestaande mappen

De bestaande mappen ("Inbox" en "Sent Items" en eventuele mappen die je zelf hebt aangemaakt) van naam veranderen doe je op de volgende manier:
 • Verwijderen van de oude naam;
 • Invullen van de nieuwe naam, bijvoorbeeld: postvak in en postvak uit voor "Inbox" en "Sent Items";
 • Klikken op 'Verstuur veranderingen'.

Wanneer de veranderingen voltooid zijn zie je het resultaat in de menubalk aan de linkerzijde van je scherm:
4.2 Aanmaken van nieuwe mappen

Een nieuwe map aanmaken doe je door één of meerdere velden onderaan je pagina in te vullen met de naam van de map. Wanneer je zeer veel PB's van een gebruiker in een aparte map wenst te plaatsen kan je bijvoorbeeld een map aanmaken die genoemd is naar diens gebruikersnaam.
Net zoals bij het veranderen van een bestaande map moet je ook nu klikken op 'Verstuur veranderingen'.Het resultaat kan je opnieuw zien in de linkermenubalk.
Nu kan je met behulp van de verplaatsfunctie die reeds besproken is in het onderdeel 'Inbox' de gewenste PB's verplaatsen naar de juiste map. Op deze manier kan je je postvak naar eigen keuze inrichten.


4.3 Verwijderen van zelfgemaakte mappen

Je kan een zelfgemaakte map verwijderen door de textbox met de naam van de map te wissen en daar te klikken op 'Verstuur veranderingen'.
Wanneer er op dat moment berichten staan in die map worden die verwijderd.


5 PB-blokkeerlijst

Met behulp van deze functie kan je gebruikers in je Inbox blokkeren. Dit wil zeggen dat je van deze gebruikers geen persoonlijke berichten meer kan krijgen.
Klik in het menu links op: "PB blokkeerlijst". Dan krijg je het volgende venster:


In het bovenstaande venster moet je 3 stappen voltooien:
 1. Invullen van gebruikersnaam. Wanneer je op '[Blokkeer]' geklikt hebt in je Inbox is dit reeds automatisch gedaan;
 2. "Optionele reden voor blokkeren": deze functie kan handig zijn om later te weten waarom je een bepaalde gebruiker geblokkeerd hebt. Wanneer een gebruiker je postvak volzet met waardeloze PB's kan je bijvoorbeeld: spammer invullen;
 3. Klikken op "Voeg deze gebruiker toe aan de PB-blokkeerlijst".

Het volgende venster ziet er zo uit:Dit venster kun je ook oproepen vanuit je Inbox door op de link "blokkeer" naast de betreffende PB te klikken. De naam van de verzender van de betreffende PB wordt dan al automatisch voor je ingevuld.

Wanneer je meerdere gebruikers gaat blokkeren krijg je een lijst met alle gebruikersnamen en eventueel de reden waarom je ze wilt blokkeren.
Je hebt in je blokkeerlijst verder nog 2 opties staan: 'Bewerk' en 'Verwijder'.

Bewerk: deze optie kan je gebruiken voor het aanpassen van de reden waarom je de gebruiker geblokkeerd hebt.
Verwijder: hiermee verwijder je de gebruiker uit de blokkeerlijst en kan je dus opnieuw persoonlijke berichten van deze persoon ontvangen.


6 Archiveer bericht

Wanneer je naar de archiveerfunctie van je postvak (zie postvak-menu) gaat krijg je het volgende venster te zien:Welke map wil je archiveren: met dit rolmenu kan je een keuze maken uit alle mappen die beschikbaar zijn in je postvak.

Archiveer berichten die ontvangen zijn in de laatste: eerst kan je een keuze maken uit het aantal dagen en vervolgens kan je een keuze maken uit oude en nieuwe berichten.
Wanneer je bijvoorbeeld kiest:
365 en nieuwer dan zullen alle berichten van het laatste jaar in een archiefmap worden geplaatst.
365 en ouder dan zullen alle berichten ouder dan een jaar in een archiefmap worden geplaatst.

Aantal te archiveren berichten: met behulp van deze functie kan je instellen hoeveel persoonlijke berichten er maximaal gearchiveerd mogen worden.

Verwijder de berichten na archiveren: wanneer je 'ja' selecteert zullen alle berichten die tot de selectie behoren verwijderd worden uit het betreffende postvak. Indien je 'nee' selecteert worden de berichten gekopieerd en blijven de originele PB's in je postvak staan.

Exporteer berichten als: je kan de persoonlijke berichten exporteren naar twee verschillende bestandtypes: HTML pagina en MS Excel databestand (.xls).

Ten slotte klik je op de knop 'Archiveer' en het bestand met jouw persoonlijke berichten wordt opgestuurd naar de e-mailaccount die opgegeven is tijdens de registratie van je gebruikersaccount op Wetenschapsforum.

Terug naar het Help-menu