Springen naar inhoud

Hulponderwerp: Algemeen: zoeken naar gebruikers


Algemeen: Zoeken naar gebruikers

Auteur: Klintersaas

1 Inleiding

Om informatie over een bepaalde gebruiker terug te kunnen vinden, kun je gebruikmaken van de Gebruikerslijst, die te bereiken is via de knop "Gebruikers" in de rechterbovenhoek van deze pagina (tussen "Kalender" en "Zoeken"):Wanneer je hierop klikt kom je op de volgende pagina terecht:
Zoals je kunt zien staat er boven de Gebruikerslijst een kader met zoek- en filteropties:
Dit is het standaardzoekveld. Om geavanceerde zoek- en filteropties te gebruiken, klik je op 'Laat meer opties zien'. Vervolgens vouwt het zoekveld zich uit tot zijn volledige grootte:
2 De mogelijkheden op een rijtje

Eerst enkele opmerkingen vooraf:
  • De verschillende zoek- en filteropties kun je naar hartenlust combineren om zo snel, gericht en verfijnd mogelijk naar gebruikers te zoeken.
  • Wetenschapsforum verplicht niemand tot het invullen van zijn/haar persoonlijk profiel. Sommige zoek- en filteropties ('Homepage-URL bevat', 'Contactinformatie',...) zijn daarom weinig gebruiksvriendelijk omdat slechts een kleine minderheid van de forumleden deze zaken heeft vermeld in hun profiel;
  • Wetenschapsforum kan onmogelijk de juistheid garanderen van de zaken die gebruikers in hun persoonlijk profiel invullen.
Bedenk nogmaals bij elk van de onderstaande zoekopties dat je ze met de andere opties kunt combineren.


2.1 NaamHier kun je (een deel van) de naam van de gebruiker naar wie je zoekt ingeven. Daarbij kun je kiezen of de gebruikersnaam moet beginnen met de zoekterm of deze gewoon moet bevatten:

  • Naam begint met Jan levert alle gebruikersnamen die beginnen met Jan zoals jan bot en Jan197. Ook de naam Jan zelf. De zoekterm is niet hoofdlettergevoelig zoals je ziet.
  • Naam bevat Jan geeft alle gebruikersnamen die het woord jan bevatten zoals Alejandero en ArendJan (en natuurlijk ook de gebruikersnamen die met Jan beginnen en de naam Jan zelf)


2.2 Homepage-URL bevat

Soms herinner je je nog vaag een deel van de URL van een website die een gebruiker in zijn/haar persoonlijk profiel bij de persoonlijke verklaring heeft ingevuld. Als je hier bijvoorbeeld sterrenkunde invult levert dat (op het moment van schrijven van deze cursus) twee gebruikersnamen op.


2.3 ContactinformatieHier kun je een (deel van een) Instant Messenger Service-identiteit van de gezochte gebruiker ingeven. Een gebruiker moet die natuurlijk wel in zijn/haar persoonlijk profiel onder "Contactinformatie" hebben aangegeven.


2.4 Extra optiesAls een gebruiker zijn/haar vakgebied heeft ingevuld in het persoonlijk profiel dan is die gebruiker ook via deze zoekoptie te vinden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar alle gebruikers die als vakgebied ICT hebben aangegeven (daarbij maakt het niet uit of er alleen maar "ICT" staat ingevuld of nog meer zaken) en je vult dat hier in dan krijg je (op moment van schrijven van deze cursus) 63 gebruikers als resultaat.

Ben je op zoek naar gebruikers die een bepaald opleidingsniveau in het profiel hebben aangegeven dan kun je dat hier selecteren. Een gebruiker kan in zijn/haar profiel dus ook als opleidingsniveau hebben aangegeven: "zeg ik liever niet". De keuzes die je hier ziet zijn dezelfde die een gebruiker in zijn/haar profiel heeft.


2.5 Foto

Hier kun je aanvinken of je op zoek bent naar een gebruiker met foto (in zijn/haar profiel) of niet.


2.6 Geslacht gebruikers

Hiermee kun je alle gebruikers opzoeken die een bepaald geslacht hebben aangegeven in hun profiel.

In de gebruikerslijst wordt het het geslacht van de gebruikers getoond naast de gebruikersnaam:

(de gebruiker heeft zijn/haar geslacht niet kenbaar gemaakt)
(de gebruiker heeft kenbaar gemaakt dat hij man is)
(de gebruiker heeft kenbaar gemaakt dat zij vrouw is)


2.7 Signature bevat

Handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een gebruiker waarvan je alleen nog maar weet dat hij/zij een citaat van Einstein in zijn signature heeft staan.
Let op: als je een deel van de signature invult dan moet dat een exact deel zijn, d.w.z. woorden die achter elkaar ingevuld worden in het zoekveld moeten ook direct achter elkaar in het citaat staan. Is de signature bijvoorbeeld: The whole of science is nothing more than a refinement of everyday thinking - Albert Einstein dan kun je hier beter NIET invullen: whole science thinking . De zoekmachine vindt het juiste resultaat dan niet. Wel kun je invullen: everyday thinking. Nog makkelijker is hier natuurlijk gewoon: Einstein (de meeste mensen geven wel aan van wie een citaat komt) maar dat levert je misschien wel meer resultaten op dan je lief is.


2.8 Bericht & datum lopendeHier kun je verschillende opties aangeven m.b.t. het berichtenaantal, de datum van registratie, laatste post of laatste bezoek.

Zoek je bijvoorbeeld alle mensen die zich na 13 juni 2007 hebben ingeschreven dan vul je bij registratiedatum in: 06-13-2007 (let op de volgorde maand, dag, jaar) en selecteer je "meer dan".


2.9 SorteerbalkMet de sorteerbalk bepaal je hoe je zoekresultaten worden gepresenteerd. Deze balk bevat verschillende dropdownmenuutjes:

Gebruikersgroepen:Hier kun je de gebruikersgroep selecteren waartoe de gebruiker naar wie je zoekt behoort.
Voor meer informatie over deze gebruikersgroepen, zie hier.
Voor meer informatie over de rechten van de gebruikersgroepen, zie hier.

Sorteren op:Dit bepaalt het criterium aan de hand waarvan je zoekresultaten gerangschikt worden.

Volgorde:Dit bepaalt de volgorde van rangschikking:

Als je bijvoorbeeld stijgende selecteert, dan worden in het begin de gebruikers getoond met:
  • de laagste alfabetische rangschikking;
  • het kleinste berichtenaantal;
  • de vroegste registratiedatum;
  • het kleinste aantal profielbezichtigingen.
Gebruikers per pagina:Hiermee kun je selecteren hoeveel gebruikers er per pagina getoond worden.

Terug naar het Help-menu