Pagina 1 van 1

Invloed tijd op alcoholpercentage

Geplaatst: wo 15 jun 2005, 17:57
door Anne B.
We hebben hier thuis een fles wodka staan, oorspronkelijk 37.5 %. Nu vertelde mij iemand dat het alcoholpercentage stijgt met de jaren. De fles staat hier al zo'n tien jaar denk ik, zou men kunnen berekenen hoeveel het alcoholpercentage is gestegen?

Re: Invloed tijd op alcoholpercentage

Geplaatst: wo 15 jun 2005, 20:28
door Wouter_Masselink
Lijkt me sterk dat het alcoholpercentage zal stijgen. Heb je te maken met een percentage onder ongeveer 13% dan zou het nog kunnen stijgen. Bij een hoger percentage gaan de gistcellen dood en wordt er ook geen alcohol meer geproduceert.

Daar komt ook nog bij dat alcohol een vluchtig middel is. Hier door zal er ook een gedeelte verdampen.

Als ik een voorpspelling moet doen dan zal het percentage juist afnemen en zeker niet meer toenemen.

Re: Invloed tijd op alcoholpercentage

Geplaatst: wo 15 jun 2005, 21:32
door sanderp
Wouter_Masselink schreef:Daar komt ook nog bij dat alcohol een vluchtig middel is. Hier door zal er ook een gedeelte verdampen.

.
laat maar eens een fles wijn een jaar of 10 staan, als hij niet goed gesloten is dan hou je alleen nog maar wijnazijn over.

mvgr, Sander

Re: Invloed tijd op alcoholpercentage

Geplaatst: do 16 jun 2005, 08:11
door JanMeut
Aangezien wodka vrijwel alleen uit water en alcohol bestaat kan je het percentage redelijk goed bepalen aan de hand van de dichtheid. Als je de dichtheid weet kan je met behulp van tabellen (die ongetwijfeld ook op het internet te vinden zijn) het percentage aflezen. Om de dichtheid te bepalen kan je bijvoorbeeld een aerometer gebruiken.