Pagina 1 van 1
Bier brouwen
Geplaatst: wo 10 nov 2004, 19:03
door eelco_CF
Zou iemand me kunnen vertellen welke scheikundige processen bij het bier brouwen plaats vinden. welke reacties, scheidingsmethoden enz...
Re: Bier brouwen
Geplaatst: wo 10 nov 2004, 21:38
door Appeduappe
Misschien heb je hier wat aan:
http://www.brouw-bier.nl/theorie/chemie/
A
BTW, dit is een van de eerste hits in google met zoekopdracht: chemie van bierbrouwen. Dus: volgende keer eerst even google-en.
Re: Bier brouwen
Geplaatst: wo 10 nov 2004, 21:39
door Beryllium
Behalve gisting kan ik even niets anders concreets bedenken. Bier wordt gebrouwen met behulp van micro-organismen, dus er spelen een heleboel chemische processen een rol!
Wat bedoel je met "scheidingsmethoden" bij het brouwen van bier?? Je bedoelt tijdens het productieproces? Hm, misschien filtratie ofzo...
Re: Bier brouwen
Geplaatst: do 11 nov 2004, 08:46
door biochemiefreak
Reactie van enzymen in bier.
Door enzymen ontstaan bij de kieming van de gerst
zetmeel ----amylase-----> moutsuiker
Door enzymen gevormd door gistcellen bij de gisting:
moutsuiker ---zymase-----> ethanol + koolstofdioxide
MvG Ron
PS: de enige scheidings methode die ik er in weer kan vinden is volgens mij het filteren van het bier.
Re: Bier brouwen
Geplaatst: do 11 nov 2004, 09:08
door Jantine_CF
Oh please je gaat hier toch geen profielwerkstuk over schrijven he. Dat is zo afgezaagd.
Het is ook geen makkelijk onderwerp...
Re: Bier brouwen
Geplaatst: za 13 nov 2004, 15:50
door eelco_CF
wel dus... en het eerste bier is al gebrouwen
:P
Re: Bier brouwen
Geplaatst: za 13 nov 2004, 15:52
door eelco_CF
BTW, dit is een van de eerste hits in google met zoekopdracht: chemie van bierbrouwen. Dus: volgende keer eerst even google-en.
ja, hehe, maar op die site staan veel fouten zag ik al...