Pagina 1 van 1

Bier brouwen

Geplaatst: wo 10 nov 2004, 19:03
door eelco_CF
Zou iemand me kunnen vertellen welke scheikundige processen bij het bier brouwen plaats vinden. welke reacties, scheidingsmethoden enz...

Re: Bier brouwen

Geplaatst: wo 10 nov 2004, 21:38
door Appeduappe
Misschien heb je hier wat aan:

http://www.brouw-bier.nl/theorie/chemie/

A

BTW, dit is een van de eerste hits in google met zoekopdracht: chemie van bierbrouwen. Dus: volgende keer eerst even google-en. ;)

Re: Bier brouwen

Geplaatst: wo 10 nov 2004, 21:39
door Beryllium
Behalve gisting kan ik even niets anders concreets bedenken. Bier wordt gebrouwen met behulp van micro-organismen, dus er spelen een heleboel chemische processen een rol!

Wat bedoel je met "scheidingsmethoden" bij het brouwen van bier?? Je bedoelt tijdens het productieproces? Hm, misschien filtratie ofzo...

Re: Bier brouwen

Geplaatst: do 11 nov 2004, 08:46
door biochemiefreak
Reactie van enzymen in bier.

Door enzymen ontstaan bij de kieming van de gerst

zetmeel ----amylase-----> moutsuiker

Door enzymen gevormd door gistcellen bij de gisting:

moutsuiker ---zymase-----> ethanol + koolstofdioxide

MvG Ron

PS: de enige scheidings methode die ik er in weer kan vinden is volgens mij het filteren van het bier.

Re: Bier brouwen

Geplaatst: do 11 nov 2004, 09:08
door Jantine_CF
Oh please je gaat hier toch geen profielwerkstuk over schrijven he. Dat is zo afgezaagd. ;) Het is ook geen makkelijk onderwerp...

Re: Bier brouwen

Geplaatst: za 13 nov 2004, 15:50
door eelco_CF
wel dus... en het eerste bier is al gebrouwen ;) :P:P

Re: Bier brouwen

Geplaatst: za 13 nov 2004, 15:52
door eelco_CF
BTW, dit is een van de eerste hits in google met zoekopdracht: chemie van bierbrouwen. Dus: volgende keer eerst even google-en. 


ja, hehe, maar op die site staan veel fouten zag ik al...