Pagina 1 van 1

Zilvernitraat bij bepalen zoutpercentage

Geplaatst: wo 04 sep 2019, 10:00
door avdh
Voor de bepaling van het zoutpercentage in sauzen moeten we gebruik maken van een automatische titratie.
Hierbij gebruiken we de stoffen zilvernitraat en 2 ml salpeterzuur. Ik kan begrijpen waarom we gebruik maken van zilvernitraat maar kan iemand mij de werking/functie van salpeterzuur uitleggen?

Re: Zilvernitraat bij bepalen zoutpercentage

Geplaatst: wo 04 sep 2019, 21:48
door NW_
Post eens het volledige protocol. Dat maakt het net iets handiger om alles correct te interpreteren.

Re: Zilvernitraat bij bepalen zoutpercentage

Geplaatst: do 05 sep 2019, 08:05
door avdh
Er wordt tussen de 0.70 en 0.84 gram product afgewogen. Dit zou bijvoorbeeld sojasaus kunnen zijn. Hier wordt 2 ml salpeterzuur aan toegevoegd. Dit wordt aangevuld met demiwater tot 40 ml. Vervolgens wordt hier steeds een klein beetje zilvernitraat aan toegevoegd tot het omslagpunt bereikt is. Hieruit rekent de titrator automatisch het zoutpercentage.