giftigheid Kaliumbromaat Natriumbromaat

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 30

giftigheid Kaliumbromaat Natriumbromaat

Als TOA zijnde werk ik met verschillende chemicaliën.
Sommige zijn gevaarlijk, andere een stuk minder.

Kaliumbromaat is giftig en kankerverwekkend. Natriumbromaat is slechts schadelijk.
Chemisch gezien lijken deze stoffen op elkaar. Wat veroorzaakt het verschil ?

Het zelfde geldt voor KI en NaI.
Natriumjodide is zeer giftig voor in water levende organismen. Kaliumjodide niet.
Dat zou betekenen dat als je bij onschuldig Kaliumjodide wat Natriumchloride toevoegt je een zeer giftige stof voor in water levende organismen krijgt.

Google weet het ook niet. En ik ook niet.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 1.043

Re: giftigheid Kaliumbromaat Natriumbromaat

Het simpele antwoord is dat de elektronen configuratie van een element voor een groot deel verantwoordelijk is voor de eigenschappen van het element en de mogelijke verbindingen. Kalium en Natrium mogen dan allebei op elkaar lijken en beide het zelfde valentiegetal hebben en een alkalimetaal zijn, ze zitten in de periodieke tabel echter niet naast elkaar.

Zo heeft Na het atoomnummer 11 en dus 11 protonen en elektronen en periode 3, Ka echter heeft er 19 en periode 4. Tussen Na en Ka zitten dus 7 andere elementen. Dat is de belangrijkste reden van de chemische verschillen.

Neem b.v. keukenzout met een laag natrium gehalte. Dat is goed voor mensen met een hoge bloeddruk want natriumchloride heb je nodig maar verhoogt wel de bloeddruk. Kaliumchloride heb je eigenlijk niet nodig (en verhoogt niet de bloeddruk) maar wordt vermengt met natriumchloride (66% kalium) in dat lage natrium zoutproduct wat daardoor iets wat bitter smaakt.

Reageer