As en lagers monteren

Reageer
Berichten: 1

As en lagers monteren

Beste mensen,
 
Ik ben bezig met een klein project en loop vast bij het maken van een constructie waarbij ik een as wil monteren om een draaipunt te creëren. Ik heb voorheen nooit een dergelijke constructie moeten bedenken en kom dus niet verder.
Knipsel.PNG
Knipsel.PNG (72.64 KiB) 252 keer bekeken
Knipsel2.PNG
Knipsel2.PNG (159.99 KiB) 252 keer bekeken
 
Ik wil het liefst dat de as makkelijk losgemaakt en uitgenomen kan worden maar wil natuurlijk niet dat dit zomaar kan gebeuren. Dit lijkt mij lastig omdat in mijn beleving een as altijd in het lager wordt geperst. Daarnaast heb ik niet echt een idee hoe ik het lager zelf vast kan zetten. 
 
Misschien is er een soort lager dat dit mogelijk maakt of moet ik de constructie volledig veranderen?
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 19

Re: As en lagers monteren

Hallo Jarne,
 
Ik weet niet welke middelen je tot je beschikking hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je lager bijvoorbeeld axiale speling mag hebben. Als je de as gemakkelijk losneembaar wilt houden dan is het koudmaken of persen geen optie. 
 
 
Wat de makkelijkste oplossing zou zijn is een lager met lagerhuis nemen waarbij de binnenring d.m.v. prikbouten of bus vastgezet wordt op de as. Dit heet een trekbus lager, de werking hiervan berust op de conische vorm waarbij je de binnenring van het lager strakker om de as kan 'trekken'.

Reageer