NSPH berekenen

Reageer
Berichten: 79

NSPH berekenen

Hallo!!
 
 
Bij het berekenen van de NSPH van cavitatie gebruik ik volgende formule:
 
(101.33 kN/m2) / (9.81 kN/m3) - (absolute dampdruk medium kN/m2) / (9.81 kN/m3)
 
(101,33/9,81)-(4,3 (dampdruk van water bij 30 °C)/9,81))= 9,9 meter.
 
De NSPH is het verschil in dampdruk aan de waaier van de pomp en de absolute dampdruk. Waarom is de waarde van NSPH uitgedruk in meter en wat is de betekenis hiervan?
 
 
Alvast bedankt!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.277

Re: NSPH berekenen

De NSPH is het verschil in dampdruk aan de waaier van de pomp en de absolute dampdruk.
NPSH is het verschil tussen absolute druk aan de inlaat van de pomp en de absolute dampdruk van de vloeistof, beiden uitgedrukt in meters vloeistofkolom.
 
Doordat de vloeistof aan de waaierinlaat versneld wordt daalt z'n druk (Bernoulli) dus om te vermijden dat er daardoor dampbellen ontstaan die verder in de waaier imploderen (cavitatie) moet de absolute druk aan pompinlaat voldoende hoog zijn om na die drukdaling in de waaierinlaat nog steeds een druk hoger dan de dampdruk te hebben.

Berichten: 79

Re: NSPH berekenen

Dag Pinokkio!!
De NSPH moet dus voldoende groot zijn om cavitatie te vermijden aan de inlaat en waaier. Daarmee dat men een grotere kans heeft op cavitatie aan de waaier en inlaat (door de versnelling en vernauwing aan de waaier) dan aan de perszijde, klop dit?
 
Alvast bedankt!!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.277

Re: NSPH berekenen

Het is NPSH (Net Positive Suction Head), niet NSPH.
 
De NPSH aan de pompinlaat moet voldoende groot zijn om de drukdaling t.g.v. de versnelling in het begin van de waaier minstens te compenseren.

Berichten: 79

Re: NSPH berekenen

Oké bedankt Pinokkio!!

Reageer