buigend moment berekenen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 2

buigend moment berekenen

Goedemiddag,
Ik heb een kort vraagje over een buigend moment:

Op een rugleuning word druk gegeven door een rug van 45 Kg over de gehelen rugleuning. Ik ga ervanuit dat de druk die door deze rug word geleverd over de gehele rugleuning gelijk is verdeeld.
Nu wil ik het buigend moment weten (de rugleuning is onderaan op 1 punt ingeklemd), mijn vraag is kan ik hiervoor 1 punt pakken waarop kracht word geleverd (zoals ik op de fotos heb gedaan) of moet ik elk punt waar kracht word geleverd apart berekenen omdat er over de gehele rugleuning kracht op staat en niet alleen op het uiteinde.

hopelijk is mijn vraag duidelijk.
Bijlagen
rug krachte.jpg
moment buigen.jpg

Berichten: 146

Re: buigend moment berekenen

Ik kan uit de tekening niet opmaken waar die L = 65.4cm vandaan komt. Maar voor het moment in een punt kan deze aanpak prima, mits je L als halverwege de gedistribueerde kracht neemt.

Dus als de leuning een uniforme krachtverdeling krijgt tussen de, ik roep maar iets, 10cm boven het punt van inklemming en 90cm boven dat punt, dan moet je L kiezen als L = (10 + 90)/2 = 50cm.

Berichten: 2

Re: buigend moment berekenen

L staat voor de lengte van a b, of te wel de gehele rugleuning waarop de kracht komt te staan. als ik het goed begrijp moet ik dus van die 65,4/2= 32,7 doen (omdat kracht over de gehele leuning word geleverd.). En dan de 32,7 x F voor het buigend Moment.
of begrijp ik het nu verkeerd en is 65,4 x F al genoeg voor het buigend moment

Berichten: 237

Re: buigend moment berekenen

M= 0,5 x q x L x L

Berichten: 146

Re: buigend moment berekenen

IrIsH schreef: ma 11 okt 2021, 16:55 L staat voor de lengte van a b, of te wel de gehele rugleuning waarop de kracht komt te staan. als ik het goed begrijp moet ik dus van die 65,4/2= 32,7 doen (omdat kracht over de gehele leuning word geleverd.). En dan de 32,7 x F voor het buigend Moment.
Correct

Reageer