Pagina 1 van 1

[scheikunde] hoeveelheid zuur in melk

Geplaatst: ma 07 mei 2007, 15:52
door lekkerkerk01
bij een practicum over melk moet ik de "hoeveelheid zuur" in melk berekenen.

Ik heb 10 ml melk met enkele druppels Fenolftaleїen en dan moet ik 0,1 M natronloog titreren. hoe bereken ik dan de hoeveelheid mol zuur in 10 ml melk zit?

ik heb er 2,20 ml natronloog voor gebruikt.

ik heb berekend: 0.0022 L x0,1=2.2*10^-4

2.2*10^-4

------------- = 0.22*10^-5

10 ml melk

-log[2.2*10^-5] = 4,65 =pOH

14-4.65= 9,34 PH.

zoiezo klopt deze zuurgraad niet denk ik en ik weet ook niet hoe ik verder moet rekenen naar hoeveel mol zuur er dan in de melk zit!

Re: [scheikunde] hoeveelheid zuur in melk

Geplaatst: ma 07 mei 2007, 17:05
door Gedep
Je hebt dus berekend dat er 2,20 10-4 mol OH- heeft gereageerd.

Met hoeveel mol zuur heeft dat dan gereageerd?

Welk zuur zit er in melk? Hoeveel H+ kan dat zuur afstaan?

Re: [scheikunde] hoeveelheid zuur in melk

Geplaatst: ma 07 mei 2007, 17:32
door lekkerkerk01
ja, ik weet dus dat de hoeveelheid natronloog (OH-)die is omgezet ook is omgezet uit de melk. maar hoe kan ik dan berekenen hoeveel zuur er nog over is? ik weet dat fenolftaleinen van kleur verandert bij 8,2 PH. moet ik daar wat mee?

is het van belang welk zuur er reageert? op internet vindt ik de zuurgraad van melk van 6,8 dus bijna basisch. maar dat moet ik nog aantonen met berekening :oops:

Re: [scheikunde] hoeveelheid zuur in melk

Geplaatst: ma 07 mei 2007, 18:10
door Marjanne
Ik vraag me af of je weet wat er precies gebeurt bij deze titratie.
ik weet dat fenolftaleinen van kleur verandert bij 8,2 PH. moet ik daar wat mee?
Je moet hier niets mee. Maar weet je waarom je fenolftaleïnen gebruikt, en wat dat kleuromslagpunt betekent?
maar hoe kan ik dan berekenen hoeveel zuur er nog over is?
Dan weet je namelijk gelijk het antwoord op deze vraag...

En nog wat:
ik heb berekend: 0.0022 L x0,1=2.2*10^-4

2.2*10^-4

------------- = 0.22*10^-5

10 ml melk

-log[2.2*10^-5] = 4,65 =pOH

14-4.65= 9,34 PH.
Die 0.22*10^-5..., op hoeveel ml melk heeft dat betrekking?

Mag je daar op de gedane manier een pOH uit berekenen?

Verder is het niet de pOH die je zo berekent (als je de goede waarden invult), maar de pH.

Edit: een correctie: het heeft geen zin om de pH op deze manier te berekenen. Ten eerste heb je die helemaal niet nodig om de vraag te beantwoorden. Ten tweede kun je de pH niet zo berekenen. Er zou op deze wijze iets van 2 uitkomen. Maar dit geldt alleen als alle zuur in de melk is geioniseerd en dat is niet het geval.

Re: [scheikunde] hoeveelheid zuur in melk

Geplaatst: di 08 mei 2007, 19:15
door Gedep
Waarom en wanneer slaat de kleur om van de indicator?

Je hebt het over overgebleven zuur.... Maar als de kleur omslaat...

In welke verhouding reageert het loog met het zuur in de melk? Daarom vroeg ik je ook hoeveel H+ het zuur in de melk kan afstaan...