[biologie] Cocker spaniel honden erfelijkheid

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 32

Cocker spaniel honden erfelijkheid

Hallo,
 
Hoe moet deze erfelijkheidsvraag? Wat zijn omzettingsfactoren?
 
Met vriendelijke groeten
  1. Bij cocker spaniël-honden is het basispigment geel. De omzettingsfactor A zet geel om in rood en de omzettingsfactor B zet geel om in leverkleur. Zwarte cocker spaniëls bezitten A en B. Beide omzettingsfactoren domineren over de afwezigheid ervan.
  1. Een zwarte hond kruist met een gele; een van de pups is geel. Hoe groot was de kans op een gele pup feitelijk? Welke andere kleur had je nog kunnen verwachten?
  2. Stel dat die zwarte hond kruist met een zwarte van hetzelfde genotype. Welke kleur(en) van jongen kunnen dan verwacht worden en met welke kans? Hoeveel kans is er dan op een gele pup?

Gebruikersavatar
Berichten: 966

Re: Cocker spaniel honden erfelijkheid

Wat zijn omzettingsfactoren?

Omzettingsfactoren zijn bijvoorbeeld allelen die, als zij aanwezig zijn, een bepaalde eigenschap kunnen domineren. Een kort voorbeeld: aabb zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bloem wit is. Als de bloem alleen een dominant allel A bevat, zoals in Aabb, dan wordt de bloem rood. Als de bloem alleen een dominant allel B bevat, zoals in aaBb, dan wordt de bloem blauw. Als de bloem zowel een dominant allel A als een dominant allel B bevat, zoals in AaBb, dan wordt de bloem paars. Kort gezegd is een omzettingsfactor in dit geval een allel die een bepaald fenotype overheerst. Dus: is A aanwezig? Dan krijgt het fenotype de kleur die bij A hoort.

Bij cocker spaniël-honden is het basispigment geel. De omzettingsfactor A zet geel om in rood en de omzettingsfactor B zet geel om in leverkleur. Zwarte cocker spaniëls bezitten A en B. Beide omzettingsfactoren domineren over de afwezigheid ervan.

<ul class="bbcol decimal">[*]Een zwarte hond kruist met een gele; een van de pups is geel. Hoe groot was de kans op een gele pup feitelijk? Welke andere kleur had je nog kunnen verwachten?

Het basispigment is geel, dus als de hond aabb heeft, is deze geel. Uit de gegevens blijkt dat A?bb = rood en aaB? = leverkleur (je lever heeft een roodbruine kleur). En A?B? moet zwart zijn (aanwezigheid van zowel dominant allel A en dominant allel B).

Nu zie je dat A?B? drie mogelijkheden kunnen hebben, namelijk AABB, AaBB en AaBb. Echter is gevraagd naar de feitelijke kans op een gele pup. Je weet het volledige genotype van een gele pup (zie ook hierboven). Er wordt gepaard met een gele pup en je wil de kans op een gele pup. Aan de hand daarvan kun je twee van de drie mogelijkheden wegstrepen en blijft er één over. Welke is dat? Nu kun je de kruising gemakkelijk doen en de kans berekenen. Vergeet ook niet om naar de andere genotypen te kijken die mogelijk kunnen ontstaan en vermeld daarvoor de kleuren.[*]Stel dat die zwarte hond kruist met een zwarte van hetzelfde genotype. Welke kleur(en) van jongen kunnen dan verwacht worden en met welke kans? Hoeveel kans is er dan op een gele pup?

Je hebt in de vorige vraag het genotype van de zwarte hond achterhaalt. Kruis nu met hetzelfde genotype en voer de opdracht uit. Lukt dat nu?[/list]
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 32

Re: Cocker spaniel honden erfelijkheid

Oké,
Dus als ik goed meevolg, moet je AABB, AaBB schrappen want daarmee kan je geen gele pup verkrijgen.
 
De rest valt wel mee :p
 
Eigenlijk niet zo moeilijk met je uitleg, bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 966

Re: Cocker spaniel honden erfelijkheid

Juist. Ik zie nu dat ik er nog een ben vergeten, namelijk AABb, maar ik hoop (en dat blijkt wel deels uit je bericht) dat je hebt ingezien dat je een kruising deed met een individu met het genotype aabb en je wilde daar nakomelingen met het genotype aabb uit krijgen. Als één of meerdere eigenschappen homozygoot zouden zijn, heb je maar één (dominant) gameet om door te geven, dus dan is de kans 0 op een homozygoot recessieve nakomeling. Zie jij dat ook?

Verder is het dan vrij makkelijk op te lossen. Bij dit soort opgaven is het vaak handig om alvast op te schrijven wat er al gegeven is qua genotypen en fenotypen ;)
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 32

Re: Cocker spaniel honden erfelijkheid

Inderdaad, had ook wel gemerkt dat er een te weinig was, 
 
En ja ik zie het ook in :)
 
Deze lukt wel nu,
 
Echt bedankt!

Berichten: 1

Re: [biologie] Cocker spaniel honden erfelijkheid

Fok je honden , welke?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 49.960

Re: [biologie] Cocker spaniel honden erfelijkheid

Opmerking moderator

MargoSlansad schreef: do 03 dec 2020, 15:45 Fok je honden , welke?
de topic hierboven gaat over een typische huiswerkopgave uit een middelbareschool-biologieboek. De kans dat gebruiker Ibn Abdellah een hondenfokker is daarmee bijzonder gering.

Reageer