Pagina 1 van 1

Bepaling kookpunt van een stof

Geplaatst: di 20 nov 2018, 17:48
door Dori123
Hey iedereen, ik moet voor mijn labo het kookpunt van een stof bepalen. Ik snap goed hoe ik dat moet doen, maar snap niet goed waarom sommige zaken zo zijn?

er staat bijvoorbeeld dat ik mijn verwarmingsbad traag moet opwarmen? Is dat dan omdat het materiaal dat al in mijn verwarmingsbad zit, dat dat gevolgen kan hebben of ?

Er staat ook, dat mijn proefbuisje dunwandig moet zijn? Voor wat moet dit dan?

Mvg

Dori

Re: Bepaling kookpunt van een stof

Geplaatst: di 20 nov 2018, 18:59
door ArcherBarry

Opmerking moderator

prefix aangepast gezien dit een natuurkundig en niet scheikundig fenomeen is
 
Glas heeft meestal een slechtere warmteoverdracht capaciteit dan vloeistoffen. Dat wilt zeggen dat als jouw vloeistof begint te koken er van dik glas nog veel warmte vrij kan komen waardoor jouw meting onnauwkeurig wordt (en langer duurt).
 
Verder is het belangrijk om gelijkmatig op te warmen om er voor te zorgen dat de volledige hoeveelheid vloeistof gelijkmatig opwarmt en er zo min mogelijk verstoring is van warmte gradiënten en natuurlijke convectie bewegingen worden voorkomen. https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_convection
 
Hoe meer beweging er in jouw monster is, hoe lastiger het wordt om goed te zien wanneer jouw product kookt of niet.

Re: Bepaling kookpunt van een stof

Geplaatst: do 22 nov 2018, 10:13
door Marko
Het is belangrijk dat de temperatuur van het verwarmingsbad zoveel mogelijk overeenkomt met die van de vloeistof die je gaat koken. Omdat de warmteoverdracht niet instantaan is zal de temperatuur van de vloeistof altijd wat achterlopen op die van het verwarmingsbad. Op het moment dat  de vloeistof kookt, is het verwarmingsbad alweer verder opgewarmd. De temperatuur die je afleest is dus hoger dan die van de kokende vloeistof. Hoe sneller je opwarmt, hoe meer dat het geval zal zijn. En verder, hoe dikker het glas, hoe meer de temperatuur in de kolf zal achterlopen bij die van het verwarmingsbad.