Pagina 1 van 1

[biologie] massa ei

Geplaatst: wo 27 mei 2020, 16:42
door BoLi
Ik had een vraag over volgend experiment:
Je verwijdert de schaal van een ei door het in azijn te leggen. Vervolgens weeg je het ei, leg je het in gedestilleerd water gedurende 1 dag en weegt het opnieuw. Ik verwacht dat de massa van het ei gaat toenemen (osmose). Deze massatoename is heel klein (minder dan 1%). Ik heb de proef al herhaald, maar blijf gelijkaardige resultaten bekomen. Doe ik iets fout? Of hoe kan ik dit verklaren? Alvast bedankt

Re: [biologie] massa ei

Geplaatst: wo 27 mei 2020, 17:14
door tempelier
Onder de schil zit nog een heel dun vlies.
Misschien dat dat er nog is en te gesloten is om water moleculen door te laten?

Re: [biologie] massa ei

Geplaatst: wo 03 jun 2020, 08:19
door BoLi
Met andere woorden: dan is het vlies van een ei niet doorlaatbaar voor water? Maar als ik het ei in suikerwater leg, krimpt het wel...

Re: [biologie] massa ei

Geplaatst: wo 03 jun 2020, 10:07
door ArcherBarry
Precies, het vlies is wel permiabel voor water.

Er zijn 2 mogelijke verklaringen.

1) de osmotische druk verschil tussen het ei en het water is te klein om significante opname van water te veroorzaken
2) Het verschil in massa wordt niet gemeten door onnauwkeurigheden in jouw apparatuur of werkwijze.