[natuurkunde] Soortelijke warmte van water

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[natuurkunde] Soortelijke warmte van water

beste natuurkundigen,

Met VWO 5 zijn we nu bezig met een practicum waarbij we de soortelijke warmte van water moeten berekenen. Daarbij stopten we 400 cm3 (0,4 L dus) in een bak met water en hielden we met behulp van een digitale voltmeter de volt rond de 6,00. We warmden het water voor 5 minuten op en hielden de temperatuur in de gaten. Ondertussen moesten we ook de stroom in de gaten houden. Dit zijn de uitkomsten:

C | V | A (stroom)
begin: 20,1 6,00 2,09
eind: 22,4 5,99 2,07
(na 5 minuten)

In het practicum staat gegeven dat de warmtecapaciteit van de joulemeter (waarvan we trouwens niet zagen waar deze dan in de opstelling stond) 64 J/K is.
Ook staat er aan het begin van het practicum: De elektrische energie wordt dus omgezet in warmte en zorgt voor een temperatuurverhoging.
Als we de resultaten zelf in de formules van de warmtecapaciteit en de soortelijke warmte invullen krijgen we dit: Q= C x dT en dus Q = 64 x 2,3 (22,4-20,1) = 147,2
en dan voor de soortelijke warmte: Q= c x m x dT dus 147,2 = c x 0,4 (want de dichtheid van water is vrijwel 1) x 2,3 en dan c = 160
In de Binas staat echter dat c van warmte 4,18 x 10^3 is, maar we snappen nu niet wat er verkeerd is gegaan. Als iemand uit kan leggen hoe we dan op het juiste antwoord komen: heel graag!

met vriendelijke groet,
Vera

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.552

Re: [natuurkunde] Soortelijke warmte van water

Je haalt wat zaken door elkaar.
Begin eens eenvoudig. Vergeet voorlopig de warmtecapaciteit van de joulemeter (waarschijnlijk wordt de waterbak plus thermometer bedoeld, maar dat weet ik niet zeker).

Hoeveel warmte (joule) heb je toegevoerd?
Hoeveel water heb je daarmee hoeveel graden opgewarmd?

Bereken daar de soortelijke warmte van water uit. Je moet dan redelijk in de buurt van de literatuurwaarde komen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.832

Re: [natuurkunde] Soortelijke warmte van water

De resultaten van jullie meting kloppen, je komt dicht bij de verwachte waarde uit.
Maak zoals Xilvo schrijft het sommetje eenvoudig, en dan kom je er vast wel uit.

Reageer