[biologie] Organische N-basen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 175

[biologie] Organische N-basen

Dag allemaal

Ik lees vaak dat de organische N-basen in DNA hydrofoob zijn. Maar uit andere bronnen haal ik dan weer dat elke soort N-basen (adenine, thymine, cytosine, ...) een dipoolmoment heeft. Waar stelt men dan dat ze hydrofoob zijn?

Komt dit door hun interactie met elkaar? (Dus je hebt twee enkelstrengen met allemaal nucleotiden en door de basenparing worden de dipoolmomenten opgeheven waardoor je een hydrofoob geheel krijgt dat zit wegdraait van het water in de omgeving?)

Groetjes

Valerion

Gebruikersavatar
Berichten: 10.008

Re: [biologie] Organische N-basen

Het zou goed zijn om een paar voorbeelden van die bronnen te geven. De letterlijke tekst en de context kunnen van belang zijn.

Maar, grote kans dat ze inderdaad de richting op willen die jij ook beschrijft. Belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de nucleosiden vlakke moleculen zijn. Het dipoolmoment dat er is staat in het vlak van het molecuul. Loodrecht daarop is het sowieso nogal hydrofoob. En als 2 basen gepaard zijn hou je dus helemaal een hydrofoob geheel over. Deze moleculen zullen geen gunstige interactie hebben met watermoleculen en eigenlijk het liefst op elkaar willen stapelen om het mogelijke contact met water te verminderen. Dit draagt bij aan de stabiliteit van de dubbele helix.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer