Rendement van een downdraft tower staat los van formule Carnot ?

Moderators: Michel Uphoff, Jan van de Velde

Reageer
Berichten: 58

Rendement van een downdraft tower staat los van formule Carnot ?

Behalve een updraft energy tower (waarbij door de zon opgewarmde lucht stijgt in een toren met een turbine) bestaan er ook plannen voor downdraft energy. Hierbij is droge lucht op grote hoogte noodzakelijk. Op ca 1000 meter hoogte moet dan water worden verneveld waardoor dezein de droge lucht verdampt. Door verdamping koelt de lucht af waardoor deze door de toren 1000 meter naar beneden valt. De voet van de toren is voorzien van windturbines. Deze techniek maakt dus gebruik van een valwind. Een meteorologisch verschijnsel als het tegenovergestelde van een tornado, maar evenveel schade kan aanrichten (de balkons e.d. zijn dan naar beneden gedrukt). Ook komt een mogelijke valwind regelmatig voorbij als mogelijke oorzaak in 'aircrash investigation' (in oktober 1981 verongelukte bij Moerdijk een cityhopper door een valwind).

Het rendement (los van het feit dat het veel energie kost om het te verdampen water naar boven te pompen) staat volgens mij los van de carnot formule.
Work from heat.jpg
Work from heat.jpg (5.09 KiB) 2102 keer bekeken
Je voegt immers geen warmte toe. De lucht die de turbines aan moet drijven wordt dan wel afgekoeld (anders valt deze niet naar beneden). De benodigde energie komt echter puur uit de omgevingswarmte. Zonder toegevoegde warmte kan je die temperatuur dus ook niet invoeren in de carnot-formule. Daarnaast speelt ook de hoogte waar vanaf de afgekoelde lucht naar beneden gaat vallen (potentiële energie = hoogte . massa. Het principe van een windturbine is immers het zelfde als van een turbine in stromend water. Alleen is lucht veel lichter dan water). Het rendement van een valwindcentrale moet dus volledig los staan van de formule van Carnot.

Reageer