Ster ouder dan het heelal

Moderators: Michel Uphoff, Jan van de Velde

Reageer
Berichten: 338

Ster ouder dan het heelal

Ik heb een vraag nav dit artikel:

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerk ... ar-AAFw1BD

Hoe kan 'n ster ouder zijn dat 't universum?

Wat ik zelf heb bedacht tot nu toe:

Theorie 1: Er is 'n tweede heelal buiten ons zichtbare heelal dat ouder is dan 't onze en waar deze ster uit is weggeslingerd oiv de zwaartekracht naar ons heelal.

Theorie 2: Er bestaat zoiets als 'n binnenstebuiten gekeerd zwartgat. Dus daar gaat de tijd juist sneller dan daarbuiten. Die ster is tijdelijk opgeslokt geweest door zo'n omgekeerd zwartgat en daarna weer uitgespuugd, waardoor die sneller verouderd is.

Theorie 3: Die ster is door 'n wormgat uit 'n parallel universum gekomen dat ouder is.

Theorie 4: Er moet een of andere correctieterm worden toegevoegd aan de vergelijkingen van de algemene relativiteitstheorie. Die correctietermen hebben wellicht te maken met donkere materie, donkere energie of 'n derde, nog onbekende factor die van invloed is/was op de ontwikkeling van het heelal as we know it today.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 1.761

Re: Ster ouder dan het heelal

In het stukje van faqt
http://www.faqt.nl/recent/mysterie-hoe- ... universum/
staat niet uitgelegd waaraan gezien zou zijn dat die ster ouder dan 13,8 miljard jaar is.
Evenmin staat er een link naar een serieus artikel.

Laat ik het voorzichtig zeggen: ik heb geen bijzonder hoge dunk van dat faqt.

Theorie 4: Het is onzin.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.446

Re: Ster ouder dan het heelal

Alle vier deze opties zijn of onmogelijk of zeer vergezocht en speculatief.

Eerst maar de data:
Deze Methusalem ster (klik) is volgens waarnemingen tussen 13,66 en 15,26 miljard jaar oud. Het heelal is volgens de metingen van de Planck satelliet tussen 13,78 en 13,81 miljard jaar oud. De ster hoeft dus niet ouder te zijn dan het heelal.

Maar de leeftijd van het heelal is slechts een (goede) schatting. Ze is onder meer afhankelijk van de exacte waarde van de Hubble parameter (H0). De leeftijd van het heelal is te schatten met 1/H0. Maar juist deze Hubble parameter is nu onderwerp van discussie en onderzoek; verschillende meetmethoden geven redelijk uiteenlopende resultaten. Zie daarvoor onder meer DIT topic. Het zal mij niet verbazen als de leeftijd van het heelal nog een paar keer flink bijgesteld gaat worden.

Verder is de leeftijd van die ster zeker niet in steen gehakt want er is -logischerwijs- heel weinig vergelijkingsmateriaal. Misschien zit er ook een kink in de theorievorming mbt sterrenevolutie, want de geschatte leeftijd is daar een gevolg van.

Kortom: Zoek het in onnauwkeurigheden, meetproblemen, foutieve of onvolledige aannames en niet in buitennissigheden.

Berichten: 11.624

Re: Ster ouder dan het heelal

Tja, ik neem aan dat het hierom gaat: https://en.wikipedia.org/wiki/HD_140283 en daarvan in de onzekerheid in leeftijd groot genoeg dat deze ster ook enige tijd na het ontstaan van het heelal kan zijn ontstaan, wat een logischer verklaring lijkt dan alle andere.

De meest logische verklaring lijkt me dus dat het gewoon aan de lage kant van de range ligt, en zo niet is de volgende mogelijkheid dat we de leeftijd van het heelal minder nauwkeurig bepaald hebben dan gedacht.

Beide redelijk plausibel, en naar mijn idee een stuk waarschijnlijker dan 1 van de 4 theorieën.

Reageer