Ontwikkeling COVID-19 vaccin met synthetische eiwitten

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 45

Ontwikkeling COVID-19 vaccin met synthetische eiwitten

vir.png
Het beeld van het coronavirus dat ons leven op het moment onder controle heeft, is bij iedereen bekend: tegen een rode achtergrond zien we een grijs bolletje met haast voelspriet-achtige uitsteeksels. Deze uitsteeksels worden ook wel ‘spikes’ genoemd, en geven de SARS-CoV-2 virussen hun typerende aanzicht. Sterker nog, de hele familie coronavirussen, waar SARS-CoV-2 lid is, heeft de naam ‘coronaviridae’ te danken aan deze spikes, die als corona (latijn voor ‘kroon’) op het virion liggen. Het is dus evident dat het begrijpen van de functie van deze spikes inzicht kan geven in de werking van het virus. Dat begrip is precies wat onderzoekers van de Universiteit Wageningen in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum willen gebruiken in het ontwikkelen van een vaccin.

Laten we eerst dus even goed kijken naar deze spikes. Het zijn eiwitten, een klasse biologische moleculen met een enorme diversiteit aan functies. Deze spike-eiwitten worden officieel ‘peplomeren’ genoemd, en zorgen voor binding van het virus aan de gastcel. Door deze binding kan de virale infectie echt beginnen, waarvan we het gevolg inmiddels maar al te goed kennen. Omdat de spikes zo een belangrijke rol spelen in de infectiecyclus, is het volgens het onderzoeksteam een goed punt om te beginnen met de bestrijding.

Het doel is om deze spikes synthetisch na te maken, met het idee dat als deze synthetische spikes goed genoeg hun biologische tegenhanger nabootsen, het immuunsysteem geen onderscheid kan maken, en gewoon antistoffen zal produceren. Dat is een nieuwe manier om een vaccin te laten werken: vaccins bevatten normaliter namelijk schadelijke pathogenen, natuurlijk in verzwakte vorm, maar deze nieuwe aanpak zou kunnen werken zonder daadwerkelijke pathogenen. Verder kunnen de synthetische spikes ook gebruikt worden om mensen te testen op immuniteit: de antistoffen die zijn aangemaakt door een immuun persoon zouden ook moeten reageren met de synthetische spikes.

Deze fascinerende ontwikkeling zou misschien over anderhalf jaar wel tot een vaccin kunnen leiden, schrijft scientias.nl. En hoewel het vaccin natuurlijk op de voorgrond ligt voor iedereen op dit moment, is het belangrijk om te beseffen dat dit onderzoek een voorbeeld is van de kracht van de synthetische biologie, een kracht die we in de toekomst misschien nog wel op duizenden andere manieren zullen zien verschijnen.

bron: https://www.scientias.nl/ons-immuunsyst ... ep-spikes/

Reageer