hoe nieuw coronavirus de cel binnendringt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.134

hoe nieuw coronavirus de cel binnendringt

Wetenschappers hebben ontdekt hoe een nieuw coronavirus, dat bij mensen dodelijke infecties veroorzaakt, de cel binnendringt. De onderzoekers identificeerden het ‘receptor’-eiwit op het oppervlak van de cel waar het virus aan bindt om de cel binnen te dringen.

Het nieuwe virus, het humaan coronavirus-EMC, lijkt op het Arabisch schiereiland van dieren naar mensen over te springen. “De ontdekking van de receptor is essentieel om het ziektebeeld en de verspreiding van het virus te begrijpen”. “Het kan ook helpen om de dierlijke bron op te sporen. Daarnaast kunnen we nu ook op zoek gaan naar geneesmiddelen die de binding van het virus aan de receptor blokkeren”.


Tot nu toe raakten veertien mensen geïnfecteerd met het EMC-virus; de helft daarvan overleed. “Hoewel het aantal ziektegevallen tot nu toe beperkt bleef, is het belangrijk om het virus diepgaand te onderzoeken, ter voorbereiding op eventuele toenemende verspreiding en om expertise op te bouwen voor het bestrijden van toekomstige coronavirussen”. “Deze virussen zijn wijdverbreid in het dierenrijk en blijven terugkomen in de menselijke populatie. De SARS-epidemie, die in 2002 vanuit China de wereld overtrok, is hier een indringend voorbeeld van.”


Lees meer: Medisch Contact


Wetenschappelijke publicatie:

V. Stalin Raj, et al.: Dipeptidyl peptidase 4 is a functional receptor for the emerging human coronavirus-EMC


Bron: Universiteit Utrecht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Berichten: 1

Re: hoe nieuw coronavirus de cel binnendringt

Blijkbaar is het nieuwe 2019 ncorv coronavirus van de familie van de Sars en Mers coronavirussen gevaarlijker dan verwatch.
Zou dit ook in Nederland toeslaan?
https://gentaur.be/coronavirus-epidemie/

Berichten: 12.263

Re: hoe nieuw coronavirus de cel binnendringt

Het lijkt inderdaad wel een beetje op SARS, is een soortgelijk virus, maar hoeveel besmettelijker het mens-op-mens is is nog niet helemaal duidelijk.

Het is zeker niet uit te sluiten dat dit nieuwe virus zijn weg naar nederland zal vinden, er zijn al de nodige landen in azie buiten china met bevestigde gevallen, en ook in bijvoorbeeld de VS.

De vraag is een beetje hoe erg het allemaal is: Destijds was SARS best een angstaanjagend fenomeen, met screenings op vliegvelden en dergelijke, maar uiteindelijk heeft het minder dan 1000 mensen gedood. Daarmee wil ik niet zeggen dat het ongevaarlijk is, maar er zijn virussen die meer dan 1000 mensen in nederland alleen op jaarbasis uiteindelijk de das om doen.

Ik zit momenteel in zo-azie, en het is hier absoluut een onderwerp van gesprek, inclusief een soort opkomende angst voor chinese toeristen die het misschien meebrengen.

Het lijkt het vooralsnog op dat dit nieuwe virus wel behoorlijk besmettelijk is, maar niet extreem dodelijk voor gezonde personen. Bij SARS stierven ongeveer 10% van de bekende besmette personen aan het virus, bij het huidige virus lijkt dat percentage een stuk lager - het is zeker geen virus waar je compleet weerloos tegen bent als je een goed immuunsysteem hebt.

Reageer