Pagina 1 van 1

Gesmoltenzoutreactor-onderzoek in huge flux reactor in Petten

Geplaatst: zo 10 sep 2017, 13:20
door Jorim
Afbeelding
Het nucleaire instituut NRG in Petten is afgelopen maand 'echt' begonnen met een experiment voor een geheel nieuwe soort kerncentrale: de gesmolten-zoutcentrale. Deze is veiliger en produceert minder schadelijk afval dan de huidige kerncentrales. De TU Delft kreeg vorig jaar subsidie om onderzoek te doen naar de veiligheidsaspecten van zo'n gesmolten-zoutcentrale. In de reactor in Petten wordt nu gekeken hoe materialen reageren op zout. 

 

Volgens NRG is er wereldwijd interesse voor het experiment. Niet in de laatste plaats omdat overal wordt nagedacht over manieren van CO2-vrije energieopwekking.
 
De nucleaire onderzoeksfaciliteit gaat testen of het een kernreactie op gang kan brengen met het element U-233. Het voordeel van U-233 ten opzichte van U-235, dat nu nog in kerncentrales wordt gebruikt, is dat het minder langlevende radioactieve afvalstoffen produceert. Om het U-233 te verkrijgen vuren de onderzoekers hoogenergetische neutronen af op thorium. Thorium is een licht radioactief element, dat transformeert in U-233 wanneer het wordt getroffen door neutronen.

 
 
De kernreactie vindt plaats in zogeheten gesmoltenzoutreactoren in plaats van in de meer conventionele thermische reactoren. In zo’n reactor bestaan zowel de koelvloeistof als het mengsel waarin het uranium is opgelost, uit gesmolten zout. Algemeen wordt aangenomen dat een thoriumkernreactie het best functioneert in een gesmoltenzoutreactor. De unieke splijtvloeistof kan zeer hoge temperaturen bereiken, waardoor de efficiëntie van het stroomopwekkingsproces aanzienlijk hoger ligt.

 

Thorium wordt al decennialang gezien als belofte voor ‘veiligere’ kernenergie. Maar omdat kernenergie traditioneel geassocieerd werd met kernwapenonderzoek, is ook thorium in een kwaad daglicht komen te staan.

 



 

Lees meer: NRG, via New Scientist & NOS

Re: Gesmoltenzoutreactor-onderzoek in huge flux reactor in Petten

Geplaatst: zo 10 sep 2017, 13:55
door Thionyl
Wens ze succes. Misschien gaan ze ook experimenteren hoe ze van Plutonium enz. resten kunnen afkomen, want dat zou mogelijk moeten zijn via een Thorium reactor. Tenslotte zijn ca 300 j opslag te overzien tov 100.000 jaar. 
Maar dat Fluoridezout is best nog wel een uitdaging voor de koel enz. buizen. De huidige alloy garandeert 5 j, maar 60 j is gewenst. De gamma uitstoot is ook nog wel een punt voor oa het materiaal en omgeving.
Thorium is er ruim aanwezig. India/China/VS/Noorwegen enz. 
 
Ben ook wel benieuwd of ze het gaan doen via voorbestraald Thorium, zoals oa in India. 

Re: Gesmoltenzoutreactor-onderzoek in huge flux reactor in Petten

Geplaatst: ma 11 sep 2017, 00:57
door Benm
Ik hoop dat het ze lukt. Plutionium stoken kan prima in een 'gewone' kerncentrale, voor zover ik weet doet men dat bijvoorbeeld in de VS met plutonium uit afgedankte kernwapens. 
 
Het lijkt er wel op dat ze hier thorium voorbestralen, maar idealiter heb je natuurlijk liever een reactie waarbij dat niet nodig is en je voldoende neutronflux hebt om er onbehandeld natuurlijk thorium in te gooien. India heeft er groot belang bij in te zetten op thorium, ongeacht moeite, gezien het land grote reserves heeft en een nog steeds groeiende bevolking die ook per persoon steeds meer energie gaat gebruiken. 
 
Hopelijk schiet het allemaal een beetje op, ook aan de kernfusie-kant. 
 
Nu electrisch rijden steeds realistischer wordt, wordt het ook nuttig om betrouwbaar en goedkoop veel meer electriciteit te genereren, gezien je daarmee aardolie kunt besparen. Overigens werkt dat natuurlijk ook wel als we gewoon kolen stoken (daar hebben we 'voorlopig' zat van, in tegenstelling tot olie) om die stroom op te wekken, al is dat misschien minder populair gezien klimaatonvriendelijkheid. 

Re: Gesmoltenzoutreactor-onderzoek in huge flux reactor in Petten

Geplaatst: di 12 sep 2017, 16:39
door Vincent91
Benm schreef: Overigens werkt dat natuurlijk ook wel als we gewoon kolen stoken (daar hebben we 'voorlopig' zat van, in tegenstelling tot olie) om die stroom op te wekken, al is dat misschien minder populair gezien klimaatonvriendelijkheid. 
 
Ja, dat is niet wat we willen. Hieronder een leuk grafiekje van professor F. Wagner in mei dit jaar over de beslissing van Duitsland om de kolencentrales open te houden en de kerncentrales te sluiten i.p.v. te vervangen door nieuwe..
 
Afbeelding

Re: Gesmoltenzoutreactor-onderzoek in huge flux reactor in Petten

Geplaatst: wo 13 sep 2017, 03:33
door Benm
Over die CO2 emissies maak ik me niet eens zo heel erg druk. 
 
Het probleem is dat olie duurder wordt, we hebben naar schatting ongeveer de helft van de totale voorraad inmiddels verbruikt, en wat resteert wordt duurder naarmate het op lastigere plaatsen zit. 
 
Kernenergie kan hier fors besparen als we electrisch gaan rijden, maar nog veel meer als we schepen uitrusten met kernreactoren ipv dieselmotoren. Voorlopig is dat prijstechnisch niet heel handig en wordt het alleen gebruikt in militaire toepassingen (onderzeers, vliegdekschepen en een ijsbreker), maar met compactere technologie kan het ook geschikt zijn voor commerciele scheepvaart. 
 
Zeker hele grote schepen (tankers, mega-containerschepen etc) zouden ervan kunnen profiteren als ze konden varen met een kernreactor ipv zware stookolie - zowel qua kosten als uitstoot.