Wat gebeurt er met uitgestelde intenties in de hersenen?

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.906

Wat gebeurt er met uitgestelde intenties in de hersenen?

to-do-list.jpg
to-do-list.jpg (41.56 KiB) 20615 keer bekeken
Het zetten van een vinkje op de takenlijst is een fijn gevoel voor veel enthousiaste lijstliefhebbers, en een extreem bevrijdend gevoel wanneer de taak voor een lange tijd is uitgesteld. Maar wat gebeurt er in onze hersenen als we een uitgestelde taak hebben voltooid? Wordt het in het brein gedeactiveerd? Zo ja, hoe? Een team van wetenschappers van het Collaborative Research Centre 940 "Volition and Cognitive Control" van TU Dresden, samen met twee vooraanstaande internationale experts, Julie Bugg en Michael Scullin, hebben deze vragen onderzocht in een systematisch overzichtsartikel.

Onder leiding van Dr. Marcus Möschl, voorzitter van de Chair of General Psychology van TU Dresden, analyseerde het team 20 jaar aan onderzoek naar het deactiveren van intenties en de zogenaamde nawerking van voltooide intenties in verschillende onderzoeksgebieden.

Er zijn veel alledaagse voorbeelden van uitgestelde intenties: kinderen die het opruimen van hun kamer uitstellen tot later, het morgen bellen van een familielid in plaats van nu, enzovoort. Het is bewezen dat intenties onze gedachten en acties beïnvloeden totdat ze zijn voltooid. Nadien kunnen ze worden gedeactiveerd en van onze mentale takenlijst worden verwijderd.

"Tot onze verbazing hebben de onderzoeken die we hebben beoordeeld echter herhaaldelijk aangetoond dat voltooide intenties soms niet onmiddellijk worden gedeactiveerd, maar mensen blijven beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij het implementeren van nieuwe intenties", licht Dr. Marcus Möschl toe.

Dit gebeurt met name wanneer een actie is uitgesteld tot een bepaalde specifieke gebeurtenis of stimulus als herinnering fungeert. Ouderen of zieke mensen kunnen het gebruik van medicijnen bijvoorbeeld uitstellen totdat ze een kalendermelding op hun mobiel ontvangen. Als dit alarm per ongeluk of om een andere reden weer afgaat nadat ze de medicatie hebben ingenomen, herinneren ze zich misschien niet alleen hun intentie, maar in drastische gevallen kunnen ze zelfs hun medicatie opnieuw innemen.

Zoals de studies suggereren zijn dergelijke drastische gevallen van nawerkingen vrij zeldzaam. "Over het algemeen lijken intenties te zijn gedeactiveerd zodra ze zijn voltooid", vervolgt Dr. Möschl. "Deze deactivering werkt echter niet altijd zo perfect als een lichtknopje. In sommige gevallen moeten verbindingen tussen een stimulus en een voltooide actie stap voor stap slijten totdat de gebeurtenis of stimulus niet langer de voltooide intentie triggert."

Als volgende stap willen de wetenschappers onderzoeken in welke situaties het voordelig kan zijn als voltooide intenties geactiveerd blijven en of deze nawerking een rol spelen bij het (moeilijk) aanleren van nieuwe routines.

Bron: Psychological Bulletin via ScienceDaily

Berichten: 454

Re: Wat gebeurt er met uitgestelde intenties in de hersenen?

Ingewikkelde materie hoor.Maar er zijn natuurlijk altijd verschillen tussen herinneringen die herhaaldelijk zijn .En herinneringen die bv nooit meer terug komen .Das logies die kun je ook meteen weer vergeten .Zoals bv vroeger als je een proefwerk had over steden in europa .Ik leerde het dan echt voor die ene overhoring en wist dat het daarna over was.tr je moest wel en had geen tijd meer om er bijwerkingen van te hebben want je zat alweer bij een ander onderwerp.Misch als dat niet het geval was dat je er meer last van kreeg .Maar de stress van een nieuw proefwerk bleef er dan weer wel in .Misch heeft angsT er ook wel mee te maken dan .Die onthoud je een stuk beter.nieuwe stimulatie.hormoon adrenaline .Van dingen zoals medicatie die zich herhalen krijgen we een gewenning van en geen angst (Ja misch de angst om het te vergeten en daarom nemen we het soms een tweede keer.)Maar dat is een mindere angst als dat ik vroeger als straf kreeg van mijn ouders voor het niet halen van een proefwerk :D

Reageer