Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 50.122

Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

(van preprint, nog niet peer-reviewed)

Het lijkt er sterk op dat mensen met twee kopieën van een Neanderthal-sequence van 6 genen op chromosoom 3 een veel hoger risico hebben op ernstige complicaties bij een besmetting met SARS-CoV-2.
474px-Ideogram_human_chromosome_3.svg.png
Deze genen kennen ook een opvallend verspreidingspatroon: Zuid-Aziaten zijn voor ca 30% drager, met een concentratie in Bangladesh tot 63%. In Oost-Azië komt het maar voor 4% voor, in Europa onder 8% van de bevolking, in Afrika is het vrijwel afwezig.

lees meer:
The major genetic risk factor for severe COVID-19 is inherited from Neandertals
Hugo Zeberg Department of Neuroscience Karolinska Institutet, Svante Pääbo Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology
doi: https://doi.org/10.1101/2020.07.03.186296

https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf

Gebruikersavatar
Berichten: 8.540

Re: Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

Vaak zie je GWAS studies voorbij komen waar het effect in de manhattan plot maar heel minimaal is voor het desbetreffende locus. Dit is hier echter niet het geval. een p waarde van -log10(14) is zo duidelijk als het maar zijn kan.

Gebruikersavatar
Berichten: 819

Re: Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

In Europa 8%. Maar we hebben hier geen homogene verdeling van genen. Is er een verdere verdeling van eigenschappen die samengaan met de kans om drager te zijn dan Europeaan/Aziaat?
Autochtoon/allochtoon, blondine/brunette, man/vrouw.
Ik kan me voorstellen dat onder de bevolking die 100 jaar geleden van Azië hier naar toe is gekomen, het aanzienlijk hoger is.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.874

Re: Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

Het valt op dat genoemde zuid-Aziatische risicolanden tot nu toe juist een relatief laag percentage Covod-19 doden kennen, terwijl de Amerika's waar deze mutatie kennelijk minder voorkomt juist zwaar aan de beurt zijn. Zou dat aan de lagere gemiddelde leeftijd in deze zuid-Aziatische landen kunnen liggen?

Hier de 50 landen met meer dan een miljoen inwoners die op dit moment het hardst getroffen zijn:
Image1.jpg
Bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Gebruikersavatar
Berichten: 819

Re: Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

Waarschijnlijk een combinatie van maatschappelijke factoren, waardoor die landen niet met West-Europa te vergelijken zijn. Die landen zijn aanzienlijk armer, er is daardoor veel minder verplaatsing van personen. Er wonen daar veel meer mensen die hun leven lang hun dorp niet verlaten. Ja zag ook bij Australië dat het opnieuw binnenkwam via vlieg- of bootverkeer. Maar naast minder bejaarden, ook meer buiten zijn, ander klimaat, minder individualistische maatschappij etc.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.168

Re: Nieuwe risicogroep SARS-CoV-2 ?

Michel Uphoff schreef: ma 02 nov 2020, 17:07 Hier de 50 landen met meer dan een miljoen inwoners die op dit moment het hardst getroffen zijn:
En Bangladesh staat veel lager met ca 36 doden per miljoen inwoners.

Reageer