Ig Nobelprijs voor chemie naar geuranalyse bioscooppubliek

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.838

Ig Nobelprijs voor chemie naar geuranalyse bioscooppubliek

bios.jpg
De Ig Nobelprijs voor de chemie 2021 gaat naar onderzoekers van het Max Planck Institute for Chemistry die de lucht in bioscoopzalen analyseerden om zo de hoeveelheid geweld, seks, asociaal gedraag, drugsgebruik en grof taalgebruik in de vertoonde films te bepalen. Ze concludeerden dat isopreenemissie per persoon een objectieve maatstaaf kan zijn voor de leeftijdsclassificatie van films.

De alternatieve nobelprijzen worden al sinds '91 uitgereikt aan onderzoek dat mensen 'eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet'.

Mensen scheiden verschillende vluchtige organische componenten (VOC’s) uit via hun adem en huid. De samenstelling en concentraties van deze uitstoot wordt onder andere beïnvloed door hun emotionele toestand. De prijswinnende onderzoekers maten de concentraties VOC’s en CO2 in bioscoopzalen om zo het verband tussen VOC- en CO2-uitstoot van bioscooppubliek en de leeftijdsclassificatie van de vertoonde films te bepalen. De meeste componenten bleken geen accurate voorspelling te kunnen geven van de leeftijdsclassificatie, maar isopreen kon de classificaties 0, 6 en 12 jaar accuraat voorspellen voor verschillende genres en leeftijdsgroepen in het publiek.

De onderzoekers geven aan dat isopreenemissie, in de toekomst, wellicht een waardevol hulpmiddel zou kunnen zijn voor classificatiebureaus of zelfs een alternatieve, objectieve maatstaf biedt voor het beoordelen van films op basis van de reacties van grote groepen mensen.

Bron: Plos One via C2W

De Ig Nobelprijs voor de natuurkunde ging naar onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven dat bepaalde hoe voetgangers botsingen voorkomen.

Reageer