Hoe muzikanten non-verbaal communiceren tijdens optredens

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.831

Hoe muzikanten non-verbaal communiceren tijdens optredens

group-shot[1].jpg
Onderzoekers van McMaster University hebben een nieuwe techniek ontwikkelt om te onderzoeken hoe muzikanten intuïtief met elkaar coördineren tijdens een optreden en voorspellen hoe de medemuzikanten de muziek zullen uitdrukken.

De bevindingen, die begin 2019 zijn gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, bieden nieuwe inzichten in hoe muzikanten hun bewegingen synchroniseren, zodat ze precies op tijd spelen, als een eenheid.
"Het succesvol uitvoeren van muziek met een groep is zeer complex", legt Laurel Trainor uit, de hoofdauteur van de studie en directeur van het LIVELab aan de McMaster University waar het werk werd uitgevoerd.

"Hoe coördineren muzikanten veranderingen in tempo en dynamiek om de emotie in muziek over te brengen? Om dit te bereiken moet je voorspellen wat je medemuzikanten gaan doen, zodat je de motorische bewegingen kunt plannen om dezelfde emoties op een gecoördineerde manier uit te drukken. Als je wacht om te horen wat je medemuzikanten zullen doen, is het te laat", zegt ze.

Voor deze studie wendden onderzoekers zich tot het Gryphon Trio, een veelgeprezen kamermuziekensemble. Elke artiest werd uitgerust met motion capture-markeringen om hun bewegingen te volgen, terwijl de muzikanten vrolijke of droevige muzikale fragmenten speelden, één keer met (veel) emotie, en één keer zonder.
Met behulp van wiskundige technieken maten onderzoekers in hoeverre de bewegingen van elke muzikant de bewegingen van de anderen voorspelden. Uit de metingen bleek dat of ze nu vreugde of verdriet uitbeeldden, de muzikanten elkaars bewegingen in grotere mate voorspelden wanneer ze emotievol speelden en in mindere mate wanneer ze zonder veel emotie speelden.

"Ons werk laat zien dat we de communicatie van emoties tussen muzikanten kunnen meten door hun bewegingen in detail te analyseren, en dat het bereiken van een gemeenschappelijke emotie-expressie als groep veel communicatie vereist", zegt Andrew Chang, de hoofdauteur van het onderzoek.

Onderzoekers suggereren dat deze nieuwe techniek kan worden toegepast op andere situaties, zoals communicatie tussen non-verbale patiënten en hun familie en zorgverleners. Ze testte de techniek ook in een onderzoek naar romantische aantrekkingskracht. "De eerste resultaten geven aan dat communicatie, gemeten in beweging van het lichaam, kan voorspellen welke koppels elkaar weer willen zien", zegt Chang.

Bron: Scientific Reports via ScienceDaily

Reageer