Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.906

Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming

sugar.png
Suiker verbetert de stemming niet en kan mensen juist minder scherp en vermoeider maken na consumptie, volgens een studie van de Universiteit van Warwick, de Humboldt Universiteit van Berlijn en de Lancaster Universiteit.

Het onderzoeksteam ging op zoek naar de mythe van de sugar rush: kan suiker je echt in een betere stemming brengen? Met behulp van gegevens verzameld uit 31 eerder gepubliceerde onderzoeken waarbij bijna 1300 volwassenen betrokken waren, onderzochten dr. Konstantinos Mantantzis van de Humboldt-universiteit, dr. Sandra Sünram-Lea van de Lancaster University en dr. Friederike Schlaghecken en professor Elizabeth Maylor van de afdeling psychologie van de University of Warwick het effect van suiker op verschillende aspecten van de stemming, waaronder woede, scherpte, somberheid en vermoeidheid.

Ze bekeken ook hoe de hoeveelheid en het type suiker dat wordt geconsumeerd de stemming kan beïnvloeden, en of het uitvoeren van veeleisende mentale en fysieke activiteiten enig verschil maakt.

De onderzoekers vonden dat:
  • suikerconsumptie vrijwel geen effect heeft op de stemming, ongeacht hoeveel suiker wordt geconsumeerd en of mensen zich na inname bezighouden met veeleisende activiteiten.
  • mensen die suiker consumeerden, zich daarna vermoeider en minder alert voelden dan degenen die dat niet hadden gedaan.
  • het idee van een sugar rush een mythe is zonder enige bron van waarheid.
Professor Elizabeth Maylor, van de Universiteit van Warwick, hoopt dat deze bevindingen een hulpmiddel zullen zijn om de mythe van de sugar rush te verdrijven en het volksgezondheidsbeleid te motiveren om de suikerconsumptie (verder) te verminderen.

Dr. Konstantinos Mantantzis, van de Humboldt Universiteit, die de studie leidde, zei:
"Het idee dat suiker de stemming kan verbeteren heeft grote invloed gehad in de populaire cultuur, zozeer zelfs dat mensen over de hele wereld suikerhoudende dranken drinken om scherper te worden of om vermoeidheid tegen te gaan.

Onze bevindingen geven heel duidelijk aan dat dergelijke beweringen niet onderbouwd zijn - als er iets is, zal suiker je waarschijnlijk slechter doen voelen."

Dr. Sandra Sünram-Lea voegde toe: "De toename van obesitas, diabetes en het metabool syndroom in de afgelopen jaren benadrukt de noodzaak van op feiten gebaseerde voedingsstrategieën om een ​​gezonde levensstijl te bevorderen. Onze bevindingen geven aan dat suikerhoudende dranken of snacks dus niet zorgen voor een snelle 'bijvulling' van brandstof om ons scherper voelen."

Bron: Neuroscience & Biobehavioral Reviews via IFLScience

Gebruikersavatar
Berichten: 163

Re: Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming

Ik heb altijd geleerd dat suiker(glucose) energie is voor het lichaam. Dit onderzoek lijkt tegenstrijdig he?

Moet ik nu aannemen dat wat ik heb geleerd onjuist is?

Berichten: 1

Re: Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming

Ja het lijkt een beetje tegenstrijdig met het idee dat je hersenen veel energie nodig hebben om goed te functioneren en dat dus het aanvullen van glucose je beter in staat stelt taken uit te voeren. Ook is het tegenstrijdig met dit onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30707135/

[edit]
Ah.. weer kort door de bocht. Samenvatting van het onderzoek verwijst naar minder alert een uur na inname (lunch dip :D) en dat je er niet vrolijker van wordt. Tja..

Berichten: 55

Re: Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming

Natuurlijk hebben je hersenen suikers nodig, maar het gaat om de dosering. Kennelijk is die in onze cultuur te hoog. Zoals elke arts je kan vertellen vanuit de obesitas-epidemie. We eten veel te veel.

Gebruikersavatar
Berichten: 163

Re: Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming

Jellenu schreef: wo 16 mar 2022, 00:16 Natuurlijk hebben je hersenen suikers nodig, maar het gaat om de dosering. Kennelijk is die in onze cultuur te hoog. Zoals elke arts je kan vertellen vanuit de obesitas-epidemie. We eten veel te veel.
Als EHBO'er krijgen we dextro energy mee als 1 van de middelen die wij kunnen gebruiken voor onszelf of voor het geval een persoon even zwak voelt. Maar goed, misschien heeft het meer een placebo effect.
Ik denk dat de werking in ons lichaam een complex proces is. Heeft het lichaam kant en klare glucose nodig, of is suiker pas effectief als het lichaam, bvb koolhydraten omzet in glucose? Wat maakt het uit, suiker is gewoon lekker 😁.

Reageer