Oudere kan beter golfen dan wandelen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.378

Oudere kan beter golfen dan wandelen

Als je ouder wordt, zet je je er niet vaak meer toe om te gaan hardlopen, maar wandel of golf je liever. Het blijkt uit een Finse studie dat golfen beter is voor de oudere mens dan wandelen. Beide bezigheden worden gezien als aerobe training omdat het aantal hartslagen per minuut onder de tachtig procent van de maximale hartslag blijft, waardoor het duurvermogen wordt getraind, de bloeddruk daalt en een aantal bloedwaarden verbeteren. Boven de anaerobe drempel verzuren de spieren vanwege melkzuurophoping.
Finse onderzoekers besloten om 25 gezonde 65-plussers te volgen, die de golfsport beoefenen. Ze wilden de directe effecten van drie verschillende aerobe oefeningen – een ronde van 18 holes golfen, 6 kilometer Nordic walking en een normale wandeling van 6 kilometer – weten. Het blijkt dat, hoewel golf minder intensief is dan zowel Nordic walking als gewoon wandelen, de langere duur en het hogere energieverbruik een positiever effect hebben op het lipidenprofiel, waaronder cholesterol, en de bloedsuikerspiegel.

Lees verder: https://scientias.nl/als-je-een-dagje-o ... -wandelen/ en https://bmjopensem.bmj.com/content/9/1/e001474
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.114

Re: Oudere kan beter golfen dan wandelen

Wat een clickbait titel! De conclusie die ze trekken is namelijk: wanneer je 3,5 uur golft verbruik je meer energie dan wanneer je 1 uur wandelt. Lijkt me evident. Wanneer je naar energieverbruik per minuut kijkt, dan kom je op het volgende uit:
  • Golf: 6.6 kcal / min
  • Nordic walk: 8.3 kcal / min
  • Wandelen: 8.4 kcal / min
Je zou dus met dezelfde data de tegengestelde conclusie kunnen trekken.
SCR-20230214-imq.png

Gebruikersavatar
Berichten: 193

Re: Oudere kan beter golfen dan wandelen

Zo is mij ooit geleerd dat als je vet wil verbranden je minimaal een halfuur bewegen moet.

Dus een uur wandelen is beter als 20 minuten hardlopen.

Reageer