sterrenstelsel en hun zwart gat

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 651

sterrenstelsel en hun zwart gat

Hoe waarschijnlijk is het dat het hele melkwegstelsel verdwijnt in het centrale zwarte gat? Is daar iets over te zeggen?

Berichten: 651

Re: sterrenstelsel en hun zwart gat

"In 2005 hebben wetenschappers met de Chandra X-Ray Observatory van de NASA signalen opgevangen in het röntgen-deel van het elektromagnetische spectrum die waarschijnlijk afkomstig waren van materie die in het zwarte gat 'verdween'.
 
In 2012 concluderen Sera Markoff en andere astronomen dat Sgr A* per dag gemiddeld één grote planetoïde opslokt. Dit blijkt uit röntgenuitbarstingen die zijn waargenomen met onder andere de Amerikaanse röntgentelescoop Chandra."
 
​Maar wat is de kans dat het zwarte gat alles opeet?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: sterrenstelsel en hun zwart gat

Maar wat is de kans dat het zwarte gat alles opeet?
 

Naarmate de ouderdom van de Melkweg toeneemt, zullen er meer botsingen en samensmeltingen van materie plaatsvinden. Dat leidt dan naar verwachting tot minder maar zwaardere objecten. Het zwarte gat Sagittarius A* zal zeker een deel van die botsingsresten verorberen, en mogelijk zelfs een quasar worden. Een deel van de materie wordt dan door die quasar weggeblazen het heelal in. Een ander deel zal door baanverstoringen uit de Melkweg worden geslingerd, en een flink deel wordt gewoon als deeltjes en energie door de sterren uitgestraald. Hoeveel er precies in het black hole terecht komt is bijna niet te voorspellen, maar het is waarschijnlijk veel minder dan de helft, in de orde van procenten.

 

Daarmee is het verhaal nog niet ten einde, want de Melkweg is niet alleen. Al heel veel vroeger zullen de Melkweg en de Andromedanevel botsen en op den duur samensmelten, en dat gebeurt waarschijnlijk ook met hun zwarte gaten. Veel later zullen andere sterrenstelsel in de lokale cluster en mogelijk zelfs de supercluster van sterrenstelsels weer fuseren met de restanten van Melkweg en Andromeda. Het uiteindelijke resultaat zou een of een paar hyperzware black holes kunnen zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 140

Re: sterrenstelsel en hun zwart gat

always schreef: Hoe waarschijnlijk is het dat het hele melkwegstelsel verdwijnt in het centrale zwarte gat? Is daar iets over te zeggen?
Zeer onwaarschijnlijk , (voor de Andromeda botsing),
 
Als nu bijvoorbeeld onze zon plots zou beslissen om een zwart gat te worden , 
zou niets veranderen aan de baan van de aarde en de andere planeten , 
 
Het zwart gat in het centrum van ons zonnestelsel zou dezelfde massa als de zon hebben 
alleen vele maler kleiner , hoe klein ? kan berekend worden.
\(R_{s}=\frac{2GM}{c^{2}}\)
Nullius in Verba

Berichten: 1.367

Re: sterrenstelsel en hun zwart gat

Anders gezegd:
 
Het effect van zwaartekracht is omgekeerd evenredig aan het kwadraat van de afstand. Nu is het zwarte gat in het centrum van de Melkweg ongeveer 4,3 miljoen keer zwaarder dan de zon. De Aarde zou op een afstand van 1 A.U. dus een versnelling van de zwaartekracht ondervinden van 4,3 miljoen maal de huidige waarde of te wel iets in de orde van 42 miljoen m/sec2.  Wij staan echter ±27.000 lichtjaar van het zwarte gat. Dat is 1.710.000.000 A.U. En dus is het effect het kwadraat daarvan kleiner en dan blijft er van die 40 miljoen m/sec2 weinig over namelijk ±0,000000000014 m/sec2.
 
Dit effect is verwaarloosbaar in vergelijking met de ook nog aanwezige middelpuntvliedende kracht als gevolg van de rotatie van de Melkweg. Het mag duidelijk zijn dat alleen objecten die op minder dan zeg 1000 A.U. (0,02 lichtjaar) een substantieel zwaartekracht effect zullen ondergaan. Dat is een zeer klein deel van de totale Melkweg waarvan de straal maximaal 90.000 lichtjaar is of te wel 5.700.000.000 A.U.
 
Natuurlijk 'groeit' het zwarte gat geleidelijk aan en wordt zwaarder, maar dat is een lineaire toename terwijl de vermindering per afstand nog steeds kwadratisch is zodat verreweg het grootste deel van de Melkweg ongemoeid blijft.

Reageer