Spotprent Arafat

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 2

Spotprent Arafat

Arafat.png
Arafat.png (9 KiB) 199 keer bekeken
Zou iemand mij a.u.b. kunnen uitleggen waar precies de twee linker gebeurtenissen over gaan? Is de eerste een algemeen plaatje over de aanslagen op West Bank en moet linksonder de kaping van de Sabenavluch 572 of wordt de Lockerbie-aanslag misschien bedoelt?

Alvast bedankt!
prent tim.pdf
(110.47 KiB) 103 keer gedownload
*betere afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.532

Re: Spotprent Arafat

Ik vermoed dat de gebeurtenis linksonder slaat op de Lockerbie-aanslag door Libische terroristen.

Linksboven kan slaan op de verschillende aanslagen die hij vanuit Nablus heeft gepleegd op de West Bank. Bij deze aanslagen was hij daadwerkelijk zelf betrokken en heeft hij ook zelf geschoten. Bij de andere aanslagen was hij 'slechts' organisator.

Een andere mogelijk (minder waarschijnlijk) is de betrokkenheid van Arafat bij de moord op twee Amerikaanse diplomaten in Khartoem in Soedan door de Zwarte September. Hier was hij echter niet zelf actief.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Berichten: 2

Re: Spotprent Arafat

Bedankt voor de hulp! Maar ik betwijfel nog of het wel de Lockerbie aanslag is. De prent is namelijk in 2004 gemaakt en toen was toch al lang bekend dat Arafat er niet achter zat?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.532

Re: Spotprent Arafat

Maar Arafat was het er wel mee eens, vandaar dat hij applaudisseert, naar mijn mening.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Gebruikersavatar
Berichten: 167

Re: Spotprent Arafat

Het is een spotprent van Frits Behrendt.

Het is gewoon wat er staat, een levensloop.

Begonnen als straatvechter, dat duidt op september 1970

Zwarte September (conflict)Met Zwarte September wordt verwezen naar de septembermaand van het jaar 1970 waarin een conflict tussen de Jordaanse staat en Palestijnse vluchtelingen werd uitgevochten. In de Arabische wereld wordt dit conflict ook wel de periode van betreurenswaardige gebeurtenissen genoemd.

Het conflict begon nadat Palestijnse organisaties de monarchie van koning Hoessein van Jordanië omver probeerden te werpen. De hierop volgende strijd leidde tot veel burgerslachtoffers en verdrijving van de PLO en vele Palestijnen naar Libanon. Het conflict duurde tot juli 1971.

[bewerken]September 1970

Op 1 september 1970 mislukken verschillende pogingen om de Jordaanse koning te vermoorden. De PFLP kaapt op 6 september drie vliegtuigen en een vierde op 9 september, de passagiers worden gegijzeld. De terreurgroep kondigt aan dat de acties worden uitgevoerd om de Amerikanen een lesje te leren voor hun jarenlange steun aan Israël. Nadat de niet-joodse passagiers zijn vrijgelaten worden op 12 september de vliegtuigen ten overstaan van de internationale pers opgeblazen, tot grote woede van de Jordaanse koning.

Koning Hoessein kondigt op 16 september de staat van beleg af. De twee volgende dagen worden door tanks de hoofdkwartieren van de Palestijnse organistaties in Amman aangevallen. Ook kampen in Irbid, Salt, Sweileh en Zarka worden aangevallen waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen burgers en strijders.

Op 18 september probeerde Syrië, via het Palestijns Bevrijdingsleger, een organisatie met nauwe banden met de Syrische overheid, in het conflict in te grijpen. Een groep daarvan ter grootte van een divisie, uitgerust met tanks reed Jordanië binnen om de Palestijnen te ontzetten. Amerikaanse hulp werd ingeroepen om de Syrische aanval te keren. Op verzoek van de Amerikanen werd door de Israëlische luchtmacht een aantal overflights uitgevoerd boven de tankcolonne van de PLA. Deze keerde daarop terug naar Syrië.


Het conflict leidde tot tienduizenden slachtoffers en aan beide zijden werden bewust ook burgers getroffen.
Daarna rechts daarvan het toejuichen van de aanslag op Israëlische sportlieden op de Olympische Spelen in 1972.

Daarna een toespraak voor de Verenigde Naties. 1974

En dan.. Arafat klem gezet tussen Hamas en de Israeli's, lees Mossad.

Overigens zijn er sterke aanwijzingen dat Hamas mede door de Mossad opgericht is, om een tegenwicht te bieden tegen El Fatah.

Lockerbie past niet in dit rijtje.
De Lockerbie-aanslag was de terroristische aanslag op vlucht 103 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am op 21 december 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Deze gebeurtenis en de nageschiedenis ervan staan ook bekend als de Lockerbie-ramp en Lockerbie-affaire.

Reageer