Bezit van chemicaliën

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 448

Bezit van chemicaliën

Aangehouden Sint-Niklazenaar had cyaankali in huis

De 52-jarige bewoner van het pand in Sint-Niklaas waar de hulpdiensten gisterennamiddag een grote hoeveelheid chemische producten in beslag namen, is aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat zegt het parket van Dendermonde, dat nog geen details kan geven over wat Erik M. met de producten van plan was.De chemische producten werden dinsdagavond aangetroffen bij de bestrijding van een woningbrand in een pand aan de Parklaan in het centrum van Sint-Niklaas. De brand was snel onder controle, maar de hulpdiensten besloten om de producten uit veiligheidsoverwegingen te verwijderen.De brandweer, de politie, de stedelijke milieudienst, de civiele bescherming en DOVO ontdekten een grote hoeveelheid chemicaliën. Het zou onder meer gaan om fosfor, fenol, cyaankali en arsenicum. Het bezit van een aantal aangetroffen producten is illegaal, zegt het parket. Erik M. werd woensdagavond opgepakt. Het is nog niet duidelijk of de man kwade bedoelingen had. (belga/tma/adv/mvdb)
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/articl...i-in-huis.dhtml

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: Bezit van chemicaliën

Bezit illegaal??

De genoemde stoffen staan op geen enkele lijst als zijnde illegaal.

De 'verdachte' is dus illegaal opgepakt door de sicherheitsdienst..

Efedrine, Ergotamine e.d.. DAT zijn illegale stoffen

Een proefproces tegen deze 'hulpdiensten' en de staat zou eens toegepast moeten worden. Deze man is weer voor de rest van zijn leven getekend door deze bemoeizucht van de staat.

Berichten: 448

Re: Bezit van chemicaliën

Je zou de reacties op het artikel eens moeten lezen.
Iemand die zulke gevaarlijke produkten in huis heeft is een gevaar voor zichzelf en de maatschappij,braaf of niet! Hier is een strenge opvolging nodig.
Typisch Belgisch. Altijd wachten tot er een ramp gebeurt. Dit land is volledig naar de haaien in al zijn facetten. Hoeveel doden konden hier niet gevallen geweest zijn. Dat de schuldigen berecht worden en een paar jaar bak krijgen.
Tzal wel zijn dat die geen slechte bedoelingen had...?? Zijn jullie nu helemaal zot aan het worden?Hetgene dat hij daar bij zich geeft,heeft hij niet gekocht om wat te oefenen,hé!!Neenee,die man had zeker andere bedoelingen met dat gif!!Opsluiten,die man!!

Berichten: 677

Re: Bezit van chemicaliën

Je zou de reacties op het artikel eens moeten lezen.
De lezers van Het Laatste Nieuws blinken niet uit door hun intelligente commentaren

Berichten: 281

Re: Bezit van chemicaliën

En wat ook nog wel eens door elkaar wordt gehaald is kaliumcyanide met kalium hexacyanoferraat. En dat is een stof die toch best veel gebruikt wordt en van zichzelf relatief ongevaarlijk is.

Berichten: 8

Re: Bezit van chemicaliën

Hoe de regels zijn in België, is mij niet bekend. Voor zover ik weet is het in Nederland alleen verboden om explosieven en/of drugs te bezitten. Men kan dus niet opgepakt worden voor het bezit van giftige stoffen, of zelfs stoffen waarmee men explosieven zou kunnen maken. Als er ongelukken gebeuren met je stoffen, ben je natuurlijk wel zelf aansprakelijk. Of is er een jurist die het beter weet? Dan zou ik dat graag horen.

Berichten: 12.263

Re: Bezit van chemicaliën

Onder nederlands recht is het best lastig. Zaak is vooral dat voorbereidingshandelingen voor een misdrijf als zodanig al strafbaar zijn. Iemand die pakweg zwavelzuur, salpeterzuur en tolueen op voorraad heeft zou bezig kunnen zijn met het voorbereiden van een bomaanslag.

Het oordeel daarover is uiteindelijk echter altijd aan de rechter. Als iemand een plausibele reden heeft deze stoffen in huis te hebben (bijvoorbeeld hobbychemie) is er niet per se sprake van een voorbereiding van een misdrijf, en daarmee vervalt het strafbare feit.

Overigens is het bezit van explosieven -an sich- ook niet strafbaar. Voor drugs bestaan 2 lijsten met verboden stoffen (soft- en harddrugs, gemakkelijk genomen), maar voor explosieven ligt dat een stuk lastiger. In bezit hebben van een stof als nitroglycerine is niet altijd strafbaar - je zou het bijvoorbeeld om medische redenen kunnen bezitten.

Wil het bezit an sich strafbaar zijn dan moet dat onder de wetgeving voor wapens en munitie zijn. Voor een kilo TNT denk ik dat een rechter snel overtuigd zal zijn, maar als het bijvoorbeeld een paar gram nitroglycerine in oplossing betreft ligt dat denk ik lastiger - dat is op zichzelf uberhaupt niet geschikt als wapen of munitie. Wellicht is dat er wel uit te fabriceren, maar dan moet de wens daartoe aantoonbaar zijn.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Bezit van chemicaliën

Opmerking moderator

Verplaatst naar rechtswetenschappen en topictitel gewijzigd.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Reageer