Pagina 1 van 1

Vorderen woonruimte.

Geplaatst: zo 16 dec 2018, 12:40
door tempelier
Vlak na de oorlog werd het wettelijk mogelijk gemaakt om woonruimte te vorderen.
Men kreeg dan een verplichte inwoning.
Het is nauwelijks toegepast omdat het tot enorme spanningen leidde.
 
Mijn vraag is die mogelijkheid ook formeel afgeschaft?

Re: Vorderen woonruimte.

Geplaatst: zo 16 dec 2018, 16:23
door Michel Uphoff
Volgens mij niet.
 
Ik denk dat het vorderingsbesluit woonruimte in uitzonderlijke situaties nog steeds toegepast kan worden. Vlak na de oorlog mocht de burgemeester per wet vorderen, maar later met de komst van de woonruimtewet, mocht alleen het college van B&W zulks besluiten. Ik neem aan, dat dat nog steeds geldt.
 
Terzijde:
Vlak na de 2e wereldoorlog werden mijn ouders en hun 5 kinderen door de huisbaas te verstaan gegeven dat ze per oudjaarsdag hun huis uit moesten. En dat terwijl er toen een schrijnende woningnood was. Mijn vader heeft toen de burgemeester aangeschreven, en de ellende toegelicht. Tot hun enorme opluchting plofte, een dag voor de huuropzegging inging, de beschikking op de deurmat: Het huis was voor onbepaalde tijd gevorderd en aan mijn ouders toegewezen.
 
15 jaar later, toen het huis van eigenaar verwisselde probeerde de nieuwe huisbaas het ook, hij wilde ons er uit knikkeren en er zelf in gaan wonen. De onbepaalde tijd van de vordering bleek bij navraag nog steeds van kracht, en de nieuwe eigenaar kon zijn plannetje de prullenbak in doen.

Re: Vorderen woonruimte.

Geplaatst: zo 16 dec 2018, 16:36
door tempelier
Ah het was geen wet maar een Besluit.
 
Bedankt voor de informatie.