[NL recht] Kosten rechtsgang verhalen op nalatige?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 746

[NL recht] Kosten rechtsgang verhalen op nalatige?

Is het mogelijk om bijvoorbeeld proceskosten te verhalen op een nalatige leverancier?
Een provider van een telefoonabonnement meent dat er een geldig contract is. Ik denk dat ik een schriftelijke opzegging van dit contract heb. Toch wil de provider het contract verder zetten. Ze zeggen dat het een opzegging was van een vorig contract; volgens mij blijkt dat niet uit het bericht.
Ik denk dat de provider een deurwaarder gaat sturen; dan wil ik het op een proces laten aankomen, of er zelf een starten. Dan is de vraag of ik de provider voor de kosten kan laten opdraaien, als het proces in mijn voordeel beslist zou worden?

Berichten: 12.263

Re: [NL recht] Kosten rechtsgang verhalen op nalatige?

In de regel is dat wel zo: als 1 partij in het geheel in het gelijk wordt gesteld wordt de verliezende partij meestal veroordeeld tot het betalen van deze kosten (het is wel zaak dat de eisen, maar dat is logisch).

Overigens wil dat niet zeggen dat je de -daadwerkelijke- kosten krijgt toegewezen. Zaken als deurwaarderskosten, griffierecht etc zijn vaste bedragen die je geheel krijgt, maar kosten voor bijvoorbeeld een advocaat krijg je via een puntensysteem dat lager kan uitvallen dan de werkelijke kosten.

Als ik het verhaal zo lees is het echter de provider die geld van jou wil, en als je dat niet betaalt dan hebben ze geen andere optie dan te gaan procederen (incassobureaus kun je negeren, die mogen juridisch niets meer dan de bakker op de hoek - uit fatsoen kun je laten weten dat je de vordering betwist en verder geen communicatie meer wenst).

Zelf een proces beginnen is denk ik niet nuttig, wacht gewoon op de dagvaarding van de provider... maar alleen als je heel zeker van je zaak bent, zoiets verliezen kan heel duur uitvallen (500 tot 1000 euro, ook al ging het geschil maar om een paar tientjes).

Gebruikersavatar
Berichten: 746

Re: [NL recht] Kosten rechtsgang verhalen op nalatige?

Bedankt voor de goede informatie. Ik ga afwachten.

Reageer