Kunnen blinden beelden dromen

Moderator: 317070

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.285

Re: Kunnen blinden beelden dromen

Ik denk niet dat een blind geboren persoon kan begrijpen wat een concept als 'kleur' is. Uiteraard wel in de zin van golflengtes van licht en dergelijke, maar de ervaring of een object rood, groen, of blauw is, is niet echt te begrijpen voor iemand die dat nooit gezien heeft.
Wiskundige en psycholoog Richard Skemp haalde dit ook aan in zijn Psychology of Learning Mathematics. Zijn opmerking was dat het zinloos was om bij een blinde het begrip rood te verklaren in termen van golflengten, maar dat een blinde die na een operatie weer kan zien het begrip rood alleen maar kan vormen door hem/haar diverse objecten met die kleur te laten zien. Verder maakte Skemp de volgende opmerking: "If he asks 'what does "colour " mean?' , we can no longer collect together examples for him by pointing, for the examples we want are red, blue, green, yellow..., and these are themselves concepts. If, and only if, he already has these concepts in his own mind then. by collecting together the words for them, we can arrange for him to collect together the concepts themselves. and thus make possible, though not guarantee, the process of abstraction."
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 11.626

Re: Kunnen blinden beelden dromen

Tja, iemand die wel kan zien maar solitair opgroeit (niet waarschijnlijk, maar goed) en daardoor geen enkele taal leert zal de kleuren ook niet kunnen benoemen. Maar zien of een bes rijp is doordat deze van kleur veranderd is lijkt me dan weer geen enkel probleem.

Kleuren benoemen is sowieso een taalkundig concept: sommige talen hebben namen voor kleuren die wij niet echt gebruiken. Maar ook iets als 'oranje' is een relatief recent benoemde kleur, daarvoor was het grofweg 'geelrood' of 'roodgeel'.

Reageer