[Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Het is als mosterd na de maaltijd, maar toch is het eindelijk gelukt.

Philae is gevonden door de camera's van Rosetta:

 
Philae_found.jpg
Philae_found.jpg (193.81 KiB) 2045 keer bekeken
De laatste rustplaats van de komeetlander Philae. Bron: Esa. Klik voor grotere weergave.


De OSIRIS narrow angle camera heeft op 2 september van een afstand van slechts 2,7 km Philae aangetroffen, op de kant en klem in een rotsspleet. Het is volstrekt duidelijk dat Philae in deze positie in de schaduw van een overhangende rots, en de antenne richting de komeetkern geen schijn van kans had. Rechtsboven ter oriëntatie de kleine lob van komeet 67p, een rode stip markeert de locatie van Philae.
OSIRIS_narrow-angle_camera_image_with_Philae_2_September.png
OSIRIS_narrow-angle_camera_image_with_Philae_2_September.png (59.87 KiB) 2042 keer bekeken

Al eerder was er een vermoeden van de locatie van Philae. Op deze foto uit december vorig jaar was al een lichte stip te zien, die er eerder niet was, maar de foto was van te grote afstand genomen om hier zeker van te kunnen zijn. Nu blijkt dat het inderdaad Philae betrof:
Lander_candidate.jpg
Lander_candidate.jpg (47.04 KiB) 2043 keer bekeken
 
“This remarkable discovery comes at the end of a long, painstaking search,” says Patrick Martin, ESA’s Rosetta Mission Manager. “We were beginning to think that Philae would remain lost forever. It is incredible we have captured this at the final hour.”
“This wonderful news means that we now have the missing ‘ground-truth’ information needed to put Philae’s three days of science into proper context, now that we know where that ground actually is!” says Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.
 
Over 25 dagen zal Rosetta vrij zacht op de komeet vallen, waarmee de Rosettamissie ten einde is. De interpretatie van alle vergaarde data kan echter nog jaren duren.
 
Meer lezen bij: ESA

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.187

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Het is voor ons allemaal ook een betere emotionele afsluiting, de vondst van het stoffelijk overschot van deze dierbare vermiste, las ik in een BBC-bericht. Maar ik ben nog wel een beetje kritisch op het fotobewijs, vergelijkbaar met de foto van het gezicht op Mars.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Maar ik ben nog wel een beetje kritisch op het fotobewijs, vergelijkbaar..
 

Een rotsblok op een willekeurige plaats met de vage vorm van een willekeurig gezicht is m.i. toch echt iets anders. Een paar minuten wolken kijken en je ziet allerhande vreemde koppen en gezichten.

 

Deze foto is echt totaal anders. Je herkent duidelijk de correcte vorm van de lander, de details van de constructie en het afwijkende materiaal. Bovendien werd Philae aangetroffen op de locatie die al lang geleden door metingen aangewezen was en in een oriëntatie en omgeving die perfect overeenkomt met ondermeer de foto's die Philae destijds zelf maakte. Er is m.i. geen enkele twijfel of dit Philae wel is.

 
_91032902_philae_close-up_labelled.jpg
_91032902_philae_close-up_labelled.jpg (28.05 KiB) 2044 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 5.608

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Kan men Philae niet nog een laatste "stuiptrekking" laten maken zodat die weer in het licht rolt?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Nee, helaas is het echt over en uit.
 
Communicatie tussen Rosetta en Philae, die met haar dakantenne naar een rotswand wijst, is vrijwel niet mogelijk gebleken. Men heeft het talloze malen geprobeerd en, op een paar korte momenten dat Philae net even wat zonlicht ontving na, tevergeefs.
 
Inmiddels is de komeetkern al weer ver van de Zon, halverwege Mars en Jupiter. Daar ontvangt Philae veel te weinig zonlicht om haar (nu veel te koude) batterij tot het minimale niveau op te laden. Daarom is het communicatiekanaal tussen Rosetta en Philae een dikke maand geleden al gesloten.
 
Al met al is de geschiedenis van deze kleine sonde toch een heel avontuur gebleken, en het zo ter elfder ure terugvinden van die kleine lander is toch wel een passende afsluiting.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Morgen, 30 september, komt er een einde aan de Rosetta missie.

 

De sonde zal met een snelheid van nog geen meter per seconde om ongeveer 13:20 Nederlandse tijd op de komeet vallen. Even tevoren zullen alle instrumenten worden uitgeschakeld. Tijdens de 'val' zal Rosetta opnames blijven maken, met name van een actieve 'pit' vlakbij de landingsplaats.

 

Foto's van zeer nabij kunnen ondermeer inzicht geven in de 'goosebumps' waaruit de wand van deze pits bestaat. De hypothese is dat deze bolvormige objecten met een diameter van een paar meter protokometen zijn, zie ook dit bericht.

 

Alle data die Rosetta tijdens de afdaling vergaart zullen - vanzelfsprekend - direct naar de Aarde gezonden worden, en waarschijnlijk zullen de beelden tijdens de live uitzending al getoond worden.

 

Morgen om 12:30 begint Esa met de uitzending van de laatste minuten van Rosetta, welke hier  te volgen is.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Gedurende Rosetta's afdaling naar het oppervlak van de komeetkern werden vannacht en vanmorgen deze foto's gemaakt:

 
Comet_from_16_km.jpg
Comet_from_16_km.jpg (189.57 KiB) 2044 keer bekeken
16 km hoogte, klik voor grotere weergave
8900 meter.jpg
8900 meter.jpg (69.81 KiB) 2044 keer bekeken
5800 meter.jpg
5800 meter.jpg (379.93 KiB) 2044 keer bekeken
8,9 km en 5,8 km hoogte

 
De laatste nog onbewerkte beelden van Rosetta komen nu binnen. Over 5 minuten touchdown.

 
1500 meter.jpg
1500 meter.jpg (59.95 KiB) 2044 keer bekeken
1200 meter.jpg
1200 meter.jpg (27.35 KiB) 2044 keer bekeken
1,5 km en 1,2 km hoogte

 
50 meter hoogte.jpg
50 meter hoogte.jpg (31.86 KiB) 2044 keer bekeken
21 meter hoogte, en de laatste opname door Rosetta.

 
carrier.jpg
carrier.jpg (93.37 KiB) 2044 keer bekeken
flatline.jpg
flatline.jpg (349.91 KiB) 2044 keer bekeken
30-09-2016, signaal op 13:18 en flatline op 13:19. Rosetta ligt op 67P/Churyumov-Gerasimenko.


Wie de Esa uitzending gemist heeft en wil zien, dat kan hier (op 56:40 valt Rosetta op de kern).

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Veel, ook zeer serieuze, media melden dat Rosetta nu 'voor eeuwig op de komeetkern rust', maar is dat wel zo? 
 
67p water production rate.png
67p water production rate.png (457.28 KiB) 2043 keer bekeken
Waterproductie van 67p. Bron: Esa
 
Hierboven een grafiek van de waterdampproductie van de komeetkern gedurende de twee observatiejaren door Rosetta.  Net na het perihelium verloor de komeetkern naar schatting 100.000 ton water per dag. Het Rosetta team schat dat er in deze twee jaar ongeveer 6,4 miljard kg waterijs is verdampt. Maar er ging niet alleen waterijs verloren, Esa schat in dat er een factor 10 meer stof en gas de komeetkern heeft verlaten. De diameter van de komeetkern is in de twee observatiejaren met 2 tot 4 meter afgenomen en de komeetkern heeft van haar oorspronkelijke massa van 1013 kg in twee jaar dus ongeveer 0,65% verloren. De vrijgekomen gassen en het stof van de komeetkern zijn door de zonnewind in lange staarten de ruimte ingeblazen.
 
Als we aannemen dat de baan van de komeetkern niet wijzigt (wat onzeker is omdat 67P soms dicht bij Jupiter komt, zoals in 1959 toen de planeet de komeetkern naar de binnengebieden van het zonnestelsel dirigeerde) en dat Rosetta met haar grote oppervlak aan zonnepanelen niet de ruimte wordt ingeblazen tijdens een van de komende perihelia (zeer goed denkbaar), kunnen we wat schatten:
 
De hoeveelheid invallende zonne-energie is evenredig aan het oppervlak, de massa evenredig aan de inhoud. Daar zit een macht tussen, en dat houdt in dat naarmate de komeetkern lichter wordt er per omloop naar verhouding een steeds groter percentage van de komeet verdampt. Per oppervlakte-eenheid verdwijnt er gedurende iedere omloop eenzelfde hoeveelheid materiaal, ongeveer 7,5 kg per vierkante decimeter oppervlak en dat is bij een dichtheid van 0,5 een koker van 1,5 meter diep. Dat houdt dus in dat de komeetkern bij iedere omloop ongeveer 3 meter kleiner wordt. Met een boldiameter (geïdealiseerd) van ruwweg 3,3 km is de komeet dan na 1100 omlopen geheel verdwenen. De omloopduur van 67P is 6,4 jaar, dus is er van de komeet over 7.000 jaar in deze ruwe schatting vrijwel niets meer over, want in een komeetkern zitten geen rotsen. 
 
Rosetta rust dus hoogstwaarschijnlijk niet eeuwig op die komeetkern. Mogelijk is het juist andersom, en kleeft er over enige duizenden jaren nog een teerachtig restantje van de komeetkern op het grootste object dat overbleef; Rosetta.
 
Komeetkernen die het binnengebied van het zonnestelsel betreden leven dus niet lang. Dat is dan ook de basis voor de hypothese van Jan Hendrik Oort, die zich afvroeg hoe het kan dat wij nu nog steeds, 4,5 miljard jaar na het ontstaan van het zonnestelsel, kometen met een lange omloopduur langs zien komen. Hij opperde dat er zich in het verre buitengebied van het zonnestelsel een enorm reservoir van kometen zou moeten bevinden (de Oortwolk). Daar, zeer ver weg van de Zon, is haar gravitatie-invloed extreem gering. Een passage van een ster een net wat wijzigende gravitatie-invloed van de Melkweg of een botsing van kometen zou dan een deel van die komeetkernen richting het binnengebied kunnen dirigeren waar zij snel aan hun einde komen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.621

Re: [Verslag] Rosetta en Philae bij 67P

Vanavond 23 uur BBC 4, de Sky at night special:  "Goodbye Rosetta"
Voorafgegaan door "How small is the universe" om 22 uur.

Reageer