[Artikel] Wordt de wetenschap bij het grof vuil gezet?

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.768

[Artikel] Wordt de wetenschap bij het grof vuil gezet?

Dat de social media vergeven zijn van pseudowetenschappelijk geblaat, aperte onzin en regelrechte leugens mag nauwelijks nieuws genoemd worden. Maar wat gebeurt er als ook de politiek zich zonder schroom wenst bedienen van 'alternatieve feiten' en gefundeerde wetenschappelijke resultaten terzijde legt?

 

Wetenschappers uit veel landen ondertekenden een petitie waarin ze verklaren voorlopig geen wetenschappelijke bijeenkomsten in Amerika te zullen bijwonen. Dit uit solidariteit met de wetenschappers uit zeven landen die, voordat rechters het inreisverbod tegenhielden, niet langer welkom waren in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Onderzoeksinstituten onder toezicht van de Amerikaanse overheid stellen dat hun mond wordt gesnoerd als hun bevindingen de politiek niet uitkomt. Medewerkers van het Amerikaanse milieuagentschap mogen niet meer met de pers praten en hebben een twitterverbod gekregen. 

 

Dat de politiek en ook de media het, indien dat zo uitkomt, niet al te nauw nemen met wetenschappelijk onderbouwde feiten is, hoewel treurig, niets nieuws en van alle tijden en alle landen, Nederland incluis. En ook hier is het wetenschappers in overheidsdienst vaak niet toegestaan zelf met de media te spreken. Dat is een taak voor de afdeling communicatie die het contact met de media centraal organiseert. Ook hier worden door de politiek, de afdeling voorlichting en de media omwille van electoraal gewin, de subsidie en de kijk- en oplagecijfers wetenschappelijke bevindingen nogal eens overtrokken, onverantwoord versimpeld of rondweg verkeerd weergegeven.

 

We moeten dus oppassen niet met twee maten te meten.

 

Maar daar waar politiek de vrijheid van wetenschap bedreigt, en ook daar waar wetenschap onvoldoende afstand neemt tot de politiek ligt een hellend vlak in het verschiet. Het door machtshebbers ontkennen van onderzoeksresultaten met een gedegen wetenschappelijke basis en ze vervangen door 'alternatieve feiten' zal het vertrouwen in de wetenschap ondermijnen, en -belangrijker-  het kan uiteindelijk gevaarlijk zijn voor de samenleving. 
 
mars voor de wetenschap.jpg
mars voor de wetenschap.jpg (51.83 KiB) 2867 keer bekeken
 

Wijzelf zouden hierin ook onze verantwoordelijkheid kunnen nemen door zowel de wenselijke als de niet wenselijk geachte, maar gefundeerde wetenschappelijke bevindingen met een dezelfde combinatie van open mind en gezonde scepsis te benaderen en dat is vaak lastiger dan het lijkt. Het is een grondhouding die Wetenschapsforum met graagte stimuleert.

 

Een groot aantal wetenschappers maakt zich zorgen over de recente ontwikkelingen, reden waarom op 22 april (Earth Day) in een groot aantal Amerikaanse en Europese steden waaronder Brussel en Amsterdam de March For Science wordt georganiseerd.

 


Reageer