Wetenschappelijke onderbouwing van low-carb di

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

Wetenschappelijke onderbouwing van low-carb di

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Wanneer je de artikelen van voedingsexpert MSc Oscar Helm op HappyHealthy leest, ontdek je dat het aan de wetenschappelijke onderbouwing van low-carb diëten niet ontbreekt. In dit artikel zetten we een aantal wetenschappelijke onderbouwingen op een rij. Interessant wanneer je overweegt om een low-carb dieet te volgen.
 
Koolhydraatarme diëten en wetenschappelijke onderbouwing
 
´In 2000 is ontdekt dat ongeveer 55% van de energiebehoefte van Westerse samenlevingen uit koolhydraten gehaald wordt. In Nederland is dit met 45% al een stuk minder. Als we naar de tijd van jagers-verzamelaars kijken is er echter enorm veel veranderd. Zo valt het bij jagers-verzamelaars op dat er met name veel meer eiwitten en vetten in het voedingspatroon zijn te vinden. Hoe komt dat? Het verschil zit hem met name in de geraffineerde koolhydraten die we vandaag de dag in ons voedingspatroon tegenkomen. Er schuilen een aantal gevaren in deze bewerkte koolhydraten, waardoor de kans op overgewicht een stuk groter is. De inname van bewerkte koolhydraten is om de volgende redenen behoorlijk gestegen:
  • Het produceren van bewerkte koolhydraten is een stuk voordeliger voor fabrikanten. Zowel voor de producent als consument is dit aantrekkelijk.
  • Onze voedingsindustrie speelt in op de verslavende effecten van koolhydraatrijke voeding. Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om voor geraffineerde producten in plaats van onbewerkte producten uit de natuur te kiezen.
  • Overheden hebben ons in het verleden verkeerd voorgelicht en met name op het beperken van (on)verzadigde vetten ingespeeld. Wetenschappelijke studies tonen echter aan dat koolhydraten veel meer effect hebben op overgewicht dan voeding met (on)verzadigde vetten.
Door een aantal misvattingen, maar ook door invloed van overheden en de voedingsindustrie is ons voedingspatroon letterlijk omgekeerd. Er worden minder eiwitten en vetten gegeten en veel meer (bewerkte) koolhydraten, voorheen was dit precies andersom. Dit met een toename van diabetes type 2 en overgewicht tot gevolg.´ volgens Helm.
 
Koolhydraatarm versus vetarm
 
´Tot op de dag van vandaag zijn er grote instituten die beweren dat vetten en eiwitten van negatieve invloed op onze gezondheid zijn. Tegelijkertijd laten tal van studies zien dat koolhydraatarme diëten een veel overtuigender effect hebben dan diëten waarbij vetten en eiwitten worden beperkt. In 1972 toonde de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins dit al aan, hij kwam met het idee om koolhydraten volledig te schrappen en meer eiwitten en vetten toe te voegen. Er is zelfs een studie die aantoont dat koolhydraatarme diëten nog steeds 18% beter werken als er 300 calorieën worden toegevoegd. Dus je eet 300 calorieën extra en toch val je 18% meer af. ´ volgens Helm.
 
Bronnen:
http://news.harvard.edu/gazette/2003/10.23/03-lowcarb.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26485706
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26768850
Dit bericht is in overleg geplaatst. Wetenschapsforum heeft hiervoor een vergoeding of wederdienst ontvangen, en staat niet onvoorwaardelijk achter de inhoud.

Gesloten