Enquête kennis van uitdrukkingen/gezegden

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 49.114

Enquête kennis van uitdrukkingen/gezegden

rugr_logonl_rood_rgb.png
Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap in samenwerking met een universiteit of kennisinstelling een grootschalig publieksonderzoek. Een onderzoek waar iedereen aan kan deelnemen, jong én oud. Je kunt op deze manier meedoen en bijdragen aan echt wetenschappelijk onderzoek.

Het Nederlands kent duizenden uitdrukkingen. Uitdrukkingen zijn vaste combinaties van woorden die vaak héél iets anders betekenen dan wat er letterlijk staat.

Een voorbeeld is "de kat uit de boom kijken". Als iemand de kat uit de boom kijkt, heeft dat niets met katten of bomen te maken. Het betekent dat iemand niet meteen reageert maar eerst even goed de zaak bekijkt en dan bepaalt wat je het beste kan doen of zeggen.

Wij denken dat iedereen veel uitdrukkingen kent. Misschien zelfs wel héél veel. Maar welke zijn dat precies? We weten al uit eerder onderzoek dat ouderen andere uitdrukkingen kennen dan jongeren - maar waar ligt dat aan? En welke uitdrukkingen worden vooral door ouderen herkend en welke worden vooral onder jongeren veel gebruikt?

Wij willen van zoveel mogelijk mensen weten welke uitdrukkingen ze kennen. Iedereen die Nederlands spreekt kan meedoen. Van jong tot oud. Ook mensen uit België en buiten Europa kunnen ons met ons onderzoek helpen. Zoals bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen en in Suriname.

Wil je ons helpen met het wetenschappelijke onderzoek naar uitdrukkingen?

https://www.maakdatdekatwijs.nl/index

Reageer