Pagina 1 van 1

Hoger i.p.v. hoog onderwijs

Geplaatst: za 12 mar 2011, 17:48
door Tempus
Het is basisonderwijs en middelbaar/voortgezet onderwijs, alle gewoon in de stellende trap. Maar als het om tertiair onderwijs gaat, spreken we van het 'hoger onderwijs' i.p.v. van 'hoog onderwijs'. Wat zou hier een verklaring voor kunnen zijn? Zelf merk ik wel dat 'hoger onderwijs' lekkerder in de mond ligt dan 'hoog onderwijs', hetzelfde zien we terug in de Engelse term 'higher education', maar zou dit de enige reden zijn voor deze benaming of zit er iets meer achter?

Re: Hoger i.p.v. hoog onderwijs

Geplaatst: zo 13 mar 2011, 19:54
door Wouter_Masselink
'hoger onderwijs' als in 'hoger dan andere onderwijs vormen' is taalkundig gewoon correct. Dat is het probleem ook niet. Men maakt volgens mij ook niet zozeer het onderscheid tussen de middelbare school en hoger onderwijs door het gebruik van de term 'hoger'. Het onderscheid maakt men tussen de middelbare beroepsopleiding en hoger onderwijs.

De suggestie dat het zou zijn overgenomen uit het engels kan natuurlijk, echter dat is slechts een regressie van de vraag en zou nog steeds geen antwoord geven.

Re: Hoger i.p.v. hoog onderwijs

Geplaatst: zo 13 mar 2011, 21:15
door 317070
Het is basisonderwijs en middelbaar/voortgezet onderwijs, alle gewoon in de stellende trap.
Hier in België hebben we het over lager onderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs. Net zoals iets hoger, lager of in het midden kan liggen, kloppen alle trappen hier dus toch?

Re: Hoger i.p.v. hoog onderwijs

Geplaatst: zo 13 mar 2011, 21:58
door Tempus
De term 'lager onderwijs' was mij even ontschoten. Je hebt dan twee vergrotende trappen en één stellende (namelijk middelbaar). Het is op die manier wel mooi symmetrisch, dat moet ik toegeven. Ik blijf het toch opmerkelijk vinden om een comparatief te gebruiken voor in principe op zichzelf staande namen. (Zulk soort naamgeving komt natuurlijk wel vaker voor, maar toch.) Ik vraag me wel wat je er vanuit een etymologisch standpunt over zou kunnen zeggen. Want als je gebruik maakt van 'lager - middelbaar - hoger' ligt er toch een zekere nadruk op 'middelbaar'. En als je de constructie 'basis - middelbaar - hoger' is het gewoon een asymmetrische puinhoop. Dan is 'primair - secundair - tertiair' nog het beste, alleen wordt die terminologie in de spreektaal door bijna niemand gebuikt.

Re: Hoger i.p.v. hoog onderwijs

Geplaatst: di 15 mar 2011, 14:21
door Gaia
De term basisonderwijs is in elk geval het jongst - die bestaat pas sinds 1985 oid, daarvoor hadden we ook in Nederland lager, middelbaar en hoger onderwijs. Ja, en dat vind ik wel een logisch rijtje eigenlijk.