Heeft een grondwaterpomp lucht nodig om te werken?

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 16

Heeft een grondwaterpomp lucht nodig om te werken?

Een grondwaterput is meestal een pijp die tot een paar meter onder het waterniveau reikt. Hier laat je dan de aanvoerslang in zakken.
 
Is het nou zo dat het water omhoog gedrukt wordt doordat er in de slang een onderdruk ontstaat en het water dus door de lucht rondom de slang door de slang omhoog gedrukt wordt?
 
Want wat nou als je de bronpijp als slang gebruikt. Is dat mogelijk? Er is dan geen lucht rondom die het water omhoog kan duwen. Of doet het gewicht van alle aarde boven het grondwater dat dan?
 
Indien dat zo is, is het dan ook zo dat het water in de pijp altijd iets hoger staat dan het grondwater-peil?
Ik kom er niet echt uit.

Berichten: 19

Re: Heeft een grondwaterpomp lucht nodig om te werken?

Het is inderdaad zo dat door de onderdruk het water omhoog gaat. Als de pijp leeg is dan zal de lucht inderdaad langzaam een vacuum willen trekken hoe meer je pompt, op een gegeven moment is de onderdruk zo groot dat het water omhoog komt en de kraan bereikt.
 
Nu zit de leiding vol met water en de compressie van water (en vloeistoffen over het algemeen) is niet zo goed als dit van lucht. Je trekt nu dus direct water omhoog, elke keer dat je pompt. De werking van de pomp blijft dus precies hetzelfde.
 

 
Het antwoord waar je naar zoekt: 'nee, je hebt dus niet persee lucht nodig als het water al boven is'
Het antwoord theoretisch:             'ja je hebt lucht nodig om aan het begin een onderdruk te creëren en het water omhoog te krijgen'

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 49.419

Re: Heeft een grondwaterpomp lucht nodig om te werken?

Gast3 schreef: Want wat nou als je de bronpijp als slang gebruikt. Is dat mogelijk? Er is dan geen lucht rondom die het water omhoog kan duwen. Of doet het gewicht van alle aarde boven het grondwater dat dan?
 
Niet het gewicht van die aarde, maar tot aan het grondwaterniveau zijn de poriën in de aarde minstens deels gevuld met lucht, en staat het grondwaterniveau dus eigenlijk gewoon in open verbinding met de buitenlucht.
 
 
Gast3 schreef: is het dan ook zo dat het water in de pijp altijd iets hoger staat dan het grondwater-peil?
 
In alle grond behalve grindlagen ietsje lager, en dat komt dan door de capillaire werking van de poriën in de grond.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 12.263

Re: Heeft een grondwaterpomp lucht nodig om te werken?

Maar of de pomp werkt hangt er van af welk type pomp het daadwerkelijk is. Je hebt waterpompen die ook lucht kunnen pompen, en dat type werkt ook als je begint met lucht in leiding (self-priming pumps). Andere pompen verplaatsen wel water, maar geen gassen, en daarvoor moet je aanvoerleiding vol water staan om te beginnen. 
 
Die pomp uit de video is self-priming door de luchtdichte klep. Als die klep niet luchtdicht was dan zou een dergelijke pomp geen water kunnen opzuigen als de aanvoerleiding droog stond. 
Victory through technology

Reageer