Lijst natuurkundeboeken

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 7.556

Lijst natuurkundeboeken

Het doel van dit topic is een lijst aanleggen van kwalitatieve boeken in de natuurkunde (en astrofysica) die de moeite waard zijn. Een belangrijk onderdeel hierbij is de mening c.q. commentaar van gebruikers. Lijsten met titels van natuurkundeboeken zonder verdere toelichting zijn immers niet zo moeilijk te vinden, en zijn bovendien weinig informatief.

We willen ons voornamelijk concentreren op serieuze teksten, die het niveau van de middelbare school ontstijgen. De doelgroep bestaat daarmee niet alleen uit studenten, maar iedereen die geïnteresseerd is in de natuurkunde en van plan is een (studie)tekst aan te schaffen.

Het is niet mogelijk om hier te reageren. Voor inzendingen, vragen over welk boek het beste aansluit bij je wensen en overige discussie is dit topic bestemd.
Never express yourself more clearly than you think.

- Niels Bohr -

Gebruikersavatar
Berichten: 7.556

Re: Lijst natuurkundeboeken

Optica

Titel: Optics (3rd edition)

Schrijvers: Pedrotti, Pedrotti en Pedrotti

Niveau: ligt aan behandelde onderwerpen, eind 1e - 2e jaar natuurkunde of technische studie

Amazon: Klik

toelichting/commentaar:
Dit boek werd bij ons aan het eind van het eerste jaar gebruikt bij het vak 'golven en optica'. De stijl is af en toe wat vermoeiend (sommige stukken zijn redelijk langdradig) maar er staat wel veel informatie in de tekst (als je heel wiskundig bent ingesteld, is de schrijfstijl waarschijnlijk niet je ding). Wij hebben het gebruikt bij een vak over optica, dus vooral over het 'rekenen aan licht', maar er staan ook heel veel toepassingen in (wat ik zelf leuk vind als technische natuurkunde-student). Het lijkt me dan ook vooral een boek voor mensen die ook geinterresseerd zijn in (praktische) toepassingen van optica.
Thermodynamica / Statistische Fysica

Titel: Thermal Physics

Schrijver: C. Kittel, H. Kroemer

Niveau: 2e en 3e jaar

Amazon: klik

Toelichting/Commentaar:
Degelijke introductie tot de statistische fysica. Er wordt in hoofdstuk 1 direct ingegaan op de statistische aard van de thermische fysica. Later worden de thermodynamische wetten hieruit afgeleid. Dit is m.i. een fijne, elegante volgorde. Af en toe wat 'droog', maar inhoudelijk goed. Ik heb zelf de helft van het boek doorgenomen.
Elektromagnetisme

Titel: Introduction to Electrodynamics

Schrijver: David J. Griffiths

Niveau: Bachelor

Amazonlink: klik

Toelichting/Commentaar:
Het boek wordt bij ons in de richting gebruikt in het verdiepend vak elektrodynamica (2de bachelor natuurkunde). Een goede voorkennis van elektromagnetisme en calculus is zeker aanbevolen, aangezien het wiskundige formalisme waarin de theorie beschreven wordt niet voor iedereen heel toegankelijk is. Het boek begint van elektrostatica en gaat via magnetostatica naar elektrodynamica tot speciale relativiteit. Het is in helder Engels geschreven en uitstekend geschikt voor zelfstudie.
Relativiteitstheorie

Titel: Gauge fields, knots and gravity

Schrijver: Baez, Muniain

Niveau: voorkennis speciale relativiteit; Maxwellvergelijkingen; zin voor wiskundige abstractie

Amazon: klik

Toelichting/commentaar:
Een vakantieboek voor de meer wiskundig georienteerde fysicus. Start met weinig voorkennis en geeft een elementaire inleiding tot wiskundige aspecten van veldtheorieën (differentiaalmeetkunde, Liegroepen,). Ze schrijven in een erg aangename stijl, en behandelen ondertussen onderwerpen die tot een beter begrip van de theoretische vakken zullen leiden. Ze eindigen met een inleiding tot algemene relativiteit en 'de nieuwe variabelen' volgend op het ADM-formulisme (Baez komt uit het LQG-kamp en kon het uiteraard niet laten de climax van dit boek daar op te richten).
Kwantummechanica

Titel: Quantum Mechanics

Schrijver: Bransden & Joachain

Niveau: voorkennis elementaire aspecten van wiskundige analyse, lineaire algebra

Amazon: klik

Toelichting/Commentaar:
Kwantummechanica met de benodigde voorkennis gereduceerd tot het absolute minimum. Uitgebreide, maar langdradige motivatie van de concepten. Is er vooral op gericht dat men leert om aan kwantummechanica te rekenen. De introductie van het angulair momentum (en het behouden zijn daarvan) bijvoorbeeld kan conceptueel veel netter (door te bekijken hoe een golffunctie transformeert onder rotaties). Dit boek is ideaal voor mensen die via zelfstudie QM willen begrijpen, alhoewel de afsluiter dan misschien zal teleurstellen. Voor studenten fysica is het allicht af te raden (tenzij als handboek gebruikt bij een vak, wat afhankelijk van de doelstellingen van het vak te verdedigen is) dit boek buiten de lessen te kopen. Eens je QM bestudeerd hebt, bestaan betere boeken om op terug te vallen (o.a. Sakurai).
Titel: Introduction to Quantum Mechanics

Schrijver: David J. Griffiths

Niveau: 2e en 3e jaars natuurkunde

Amazonlink: http://www.amazon.com/Introduction-Quantum...s/dp/0131118927

Toelichting/Commentaar:
Van dezelfde schrijfer als "Introduction to Electrodynamics". De schrijfstijl van deze man is heerlijk en hier en daar werkelijk grappig. Maar net als zijn boek over elektrodynamica: goed van niveau en helder van stijl. Gaat uit van (bijna) nul voorkennis op het gebied van QM en met een beetje wiskundige achtergrond in calculus en differentiaalvergelijkingen kun je door dit boek heen komen.
Titel: Many-Body Theory Exposed!

Schrijver: Dickhoff, Van Neck

Niveau: solide voorkennis niet-relativistische kwantummechanica; basiskennis complexe analyse nuttig

Amazon: klik

Toelichting/commentaar:
Een meer gespecialiseerd werk, maar zeer interessant als vakantieboek (bvb het jaar nadat je kwantummechanische perturbatierekening kreeg). Geeft heldere uitleg in basistechnieken die elders (zowel in relativistische quantummechanica als meer toegepaste gebieden), soms zonder enige duiding, gebruikt worden. Toepassingen omvatten het Bose-Einstein condensaat, superfluïditeit, BCS-theorie van supergeleiding.
Kwantumveldentheorie

Titel: Quantum Field Theory in a Nutshell

Schrijver: A. Zee

Niveau: Master

Amazonlink: klik

Toelichting/Commentaar:
Dit is niet een boek om kwantumveldentheorie rigoreus mee te leren, maar wel een erg tof boek om er naast te hebben, of leuk voor degene met kennis van kwantumfysica en die het conceptuele idee achter QFT willen weten. 'T is erg jofel geschreven, en legt dus de nadruk op concept. Soms wil het zaken te makkelijk over laten komen, maar voor de rest is dit een merkwaardig en bijzonder verfrissend boek in het vakgebied. Heel anders iig dan bv Ryder, Peskin&Schroeder, Mandl of Srednicki.
Never express yourself more clearly than you think.

- Niels Bohr -

Gesloten