Duiven in het verkeer

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.311

Re: Duiven in het verkeer

wms schreef: do 30 sep 2021, 18:24 En als duiven een vredig 'karakter' hebben, kunnen ze het gevaar niet herkennen, en dus ook niet goed reageren, lijkt mij.
Ieder potentieel prooidier moet daar iets tegen doen. Als je niet duidelijk zeer onsmakelijk of giftig bent, niet zodanig gecamoufleerd dat je nooit te vinden bent, niet zo stekelig of geharnast dat jouw vlees niet te bereiken is, dan moet je tot vluchten of vechten in staat zijn.
Als je onder vredig verstaat je rustig op laten peuzelen, dan is "vredig" evolutionair een zeer slechte strategie die het niet lang volhoudt.

Onder "vredig" zou ik op z'n minst verstaan onderling vredig. Dat zijn duiven blijkbaar niet.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.156

Re: Duiven in het verkeer

Wellicht is het omgekeerd: doordat duiven door ons met vrede geassocieerd worden zijn we geneigd er vriendelijk mee om te gaan. En daardoor kunnen de duiven zich ten opzichte van de mens een nonchalante houding permitteren.

Berichten: 100

Re: Duiven in het verkeer

Niet alleen stadsduiven zijn onhandig in verkeer, maar ook houtduiven buiten de stad. Houtduiven zijn relatief grote dieren en dus traag. Maar hun responstijd bij naderend gevaar is ook langer dan van andere wilde vogels. Het lerend vermogen van een wilde houtduif is niet bepaald denderend. Waarom? Geen idee.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.399

Re: Duiven in het verkeer

Xilvo schreef: do 30 sep 2021, 17:16
wms schreef: do 30 sep 2021, 17:10 Misschien dat ze altijd al heel vredig geweest zijn, dat dat gewoon hun 'karakter' is?
Dat valt wel tegen:


Verder verklaart dat niet waarom ze vaak de verkeerde kant op vluchten als er verkeer aankomt.
Dat valt zeker tegen!! Tijdens het fokken of wanneer één ziek is. Ze pikken mekaar letterlijk dood. (Bloederig, echt!)

Dit geldt iig voor postduiven.
Condemnant Quod Non Intellegunt

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.812

Re: Duiven in het verkeer

Deze schokkende video is misschien wel het toppunt. Twee duiven uit de hel die een derde duif van het perron duwen terwijl er een trein komt aanstormen:


Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 6.311

Re: Duiven in het verkeer

jkien schreef: do 30 sep 2021, 20:44 Deze schokkende video is misschien wel het toppunt.
De titel "vredes" wordt met onmiddellijke ingang ingetrokken en alle erbij behorende versierselen dienen binnen 24 uur ingeleverd te worden.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.399

Re: Duiven in het verkeer

Als ik dat filmpje zie, mis ik het trouwens wel (filmpje van Xilvo, niet van jkien natuurlijk (al zouden ze niet bedacht hebben dat die duif overreden zal worden door een trein) .. maar die eerste is iedere keer bij het voeden zo.

Maar ik heb wel gehad dat ze echt onder het bloed zaten en ogen helemaal dicht of een jonge zieke duif dood. En dat mis ik niet, maar ze kunnen ook heel lief zijn/overkomen. Vooral als ze jong (en heel tam) zijn.

Net mensen!
Condemnant Quod Non Intellegunt

Gebruikersavatar
Berichten: 1.118

Re: Duiven in het verkeer

Het is een spektabel vechtende duiven te zien. Maar volgens mij weinig inhoud behalve indrukwekkend met een hoog: ahhh, en ohhh gehalte in een schoolklas bijvoorbeeld. De natuur werkt nu eenmaal zo: duif of niet. Territoriaal gedrag is zeer normaal (zie Quora).

Mijn visie: "vechtende duiven en duiven als symbool"
"Misschien is het in de geschiedenis net zo moeilijk (qua generaties, kennis en moeite) dieren domesticeren dan een apple Iphone te bouwen.

De mensen hebben volgens mij in 2500 jaar niet opeens een hoger IQ gekregen, we bouwen voort op de kennis van voorgaande generaties (soms met meer of minder success). Tevens speelt een meer kwalitatief leven een belangrijke rol in ontwikkeling hersenen bij opgroeien Wiki.

Het is ook niet verwonderlijk dat over enkele dieren meer of minder reclame in de geschiedenis hebben. Over de duif als symbool is genoeg over te vinden op internet (google: pigion as symbol)

Een grapje: omdat er een worm in een appel kan zitten maakt apple geen slecht bedrijf!

Dus een territorial pik gedrag is een diep overleving mechanisme in de hersens als aanwezig, denk maar aan vogeltjes in een nest."
Mijns inziens is het interessanter te praten over de echte inhoudelijke eigenschappen zoals in de openings topic.

Een duif is natuurlijk geen perfect dier echter kan een heleboel kijk maar naar de geschiedenis. Indien men googled komt men veel informatie tegen. Een reactie van een duif ziet mogelijk dom uit (zitten voor een auto tot laatste moment) dat denk/dacht ik ook. Het zou leuk zijn uit vinden: waarom, hoe, waardoor, wanneer etcetera. Niet speculeren maar uitzoeken.

Misschien hebben sommige mensen interesse meer inhoudelijk en feitelijk te redeneren. Dit zijn volgens mij interessante starten punten om verder te komen:
  • Hicks Law, deze kwantificeert de tijd tot beslissing maken finale keuze uit een verzameling mogelijke keuzes. Deze en waarschijnlijk varianten hiervan vind men terug in veel artikels.
  • Het schijnt dat de duif een zeer hoge beeldverwerking snelheid heeft als veel vogels (en hoger dan bij mensen). Een startpunt als deze bijvoorbeeld: Wiki
Cognitief onderzoek dieren is zeer specialistisch met veel diepgang, psychologie, natuurkunde, biologie en meer komen samen. Veel wetenschappelijke artikels zijn te vinden. Misschien probeer ikzelf nog verder te zoeken naar een artikel met een lage instap drempel. Dat maakt het voor mij en anderen misschien minder een mysterie. Ik link bewust niet naar veel artikels maar zoek liever verder een goed startpunt.

Reageer