Pagina 1 van 1

Onderwater muizen.

Geplaatst: do 08 aug 2019, 14:27
door tempelier
Lang geleden heb ik eens een filmpje gezien van een muis die onder water bleef leven.
De truc was dat er een hele hoge druk was, zodat er voldoende zuurstof in het water zat.
Hoe lang de muis het uithield vertelden ze er niet bij.

Mij lijkt dat voor grotere dieren onmogelijk, maar ik heb er verder niet meer over vernomen.

PS.
Ook is het me wat raadselachtig hoe ze de muis in die omstandigheden hebben gekregen.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: do 08 aug 2019, 14:44
door Xilvo
De muis zat niet in water maar in een perfluorkoolstof.

Gezond is het, niet, lijkt mij.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: do 08 aug 2019, 16:21
door jkien
tempelier schreef: do 08 aug 2019, 14:27 Mij lijkt dat voor grotere dieren onmogelijk, maar ik heb er verder niet meer over vernomen.

PS.
Ook is het me wat raadselachtig hoe ze de muis in die omstandigheden hebben gekregen.
Als je vraag eigenlijk inderdaad over liquid breathing gaat: op youtube kun je er filmpjes van vinden, bijvoorbeeld van een hond in Rusland. De hond wordt ondergedompeld in de vloeistof, en na afloop ondersteboven leeggeschud. In Amerika is het wel ook toegepast bij erg prematuur geboren baby's die anders een geringe overlevingskans zouden hebben. Voor bemande ruimtereizen zou het ook handig zijn omdat mensen met vloeistofgevulde longen aan veel hogere versnellingen blootgesteld kunnen worden.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: do 08 aug 2019, 16:28
door Xilvo
jkien schreef: do 08 aug 2019, 16:21 Voor bemande ruimtereizen zou het ook handig zijn omdat mensen met vloeistofgevulde longen aan veel hogere versnellingen blootgesteld kunnen worden.
Zijn (met lucht gevulde) longen dan de beperkende factor bij het weerstaan van g-krachten?

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: do 08 aug 2019, 19:24
door jkien
Niet alleen de longen moeten vloeistofgevuld zijn, maar de persoon moet ook ondergedompeld zijn in een bad. En de vloeistof moet dezelfde dichtheid hebben als water (niet perfluorkoolstof dus). Dan voelt hij niets meer van de versnelling.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: do 08 aug 2019, 19:27
door Xilvo
Bedankt, dat is duidelijk.
Dan toch liever maar wat minder versnelling, met name wegens die vloeistof in de longen :D

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: di 13 aug 2019, 08:58
door tempelier
Bedankt voor de informatie.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: wo 14 aug 2019, 01:38
door Benm
jkien schreef: do 08 aug 2019, 19:24 Niet alleen de longen moeten vloeistofgevuld zijn, maar de persoon moet ook ondergedompeld zijn in een bad. En de vloeistof moet dezelfde dichtheid hebben als water (niet perfluorkoolstof dus). Dan voelt hij niets meer van de versnelling.
Helemaal niets is denk ik ook wat overdreven gezien niet alle delen van je lichaam dezelfde dichtheid hebben. De lucht in je longen is uiteraard extreem veel minder dens dat de rest van je lichaam.

De dichtheid van een mens als geheel is wel in de orde van 1, iets lager zolang je lucht in je longen hebt waardoor je niet zinkt in water. Maar de verschillen tussen weefsels zijn wel fors: bijvoorbeeld vet met 0.9 g/cm3 en bot met pakweg 1.8 g/cm3

Onderdompeling in een vloeistof neemt die verschillen niet weg, en laat dus ook geen extreme versnelling doe indien ondergedompeld in een vloeistof: ook al zou de dichtheid daarvan precies overeen komen met het gemiddelde van een mens (met volle longen) dan nog zou je iets als versnelling met 1000 g niet overleven.

Of het verder praktisch is weet ik niet: ook al kun je ademen in een dergelijk oplosmiddel denk ik dat het blijft voelen alsof je aan het verdrinken bent.

Ergens denk ik dat het niet de moeite is: je kunt zeker meer g kracht overleven, maar niet idioot veel als je er met intacte botten, organen etc uit wilt komen. Misschien is 20 g overleefbaar tov ca 5 g zonder dat hele gedompel, maar dat verschil is niet spectaculair groot genoeg om het heel aantrekkelijk te doen lijken ;)

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: wo 14 aug 2019, 10:08
door Xilvo
Benm schreef: wo 14 aug 2019, 01:38 Misschien is 20 g overleefbaar tov ca 5 g zonder dat hele gedompel, maar dat verschil is niet spectaculair groot genoeg om het heel aantrekkelijk te doen lijken ;)
Ik meen dat voor een goed getraind persoon 9 g ook wel even te tolereren is (F16 piloten, met speciale pakken).

Ik zie het nut van veel hogere versnellingen niet direct in. Snelheden die we willen kunnen bereiken haal je ook wel met lagere versnellingen die wat langer aanhouden. Bovendien vergen hoge g-waardes ook een sterkere dus zwaardere constructie van het voertuig.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: wo 14 aug 2019, 15:19
door Benm
Vooralsnog is het geen praktisch probleem, afgezien voor straaljagerpiloten en dergelijke, maar als je daar nog snellere bochten wil draaien kun je beter onbemand gaan vliegen denk ik.

Mochten we techniek ontwikkelen die hogere versnellingen in de ruimte mogelijk maakt is het wel een issue, maar vooralsnog weinig concreet. Hoeveel g een mens langdurig kan overleven hangt ook van de positie af: 5 g rechtop staand ga je niet lang volhouden, plat op een matras liggend mogelijk wel.

Re: Onderwater muizen.

Geplaatst: wo 14 aug 2019, 15:24
door Xilvo
Benm schreef: wo 14 aug 2019, 15:19 5 g rechtop staand ga je niet lang volhouden
Inderdaad, dan zakt het bloed naar beneden, uit de hersens weg. Dat wordt wat geremd door die g-suites die die piloten dragen.

Piloten onderdompelen (ook inwendig) lijkt me een heel omslachtige methode.
Bovendien zou de kreet "laat je even vollopen" vlak voor een vlucht tot misverstanden kunnen leiden :D