Niet lichaamseigen moleculen en interactie met de celkern?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 15

Niet lichaamseigen moleculen en interactie met de celkern?

Hallo,


Ik las eens dat bepaalde interacties tussen moleculen in het lichaam nooit kunnen voorkomen omdat de chemische wegen elkaar niet kruisen of vanwege receptors weet niet precies Hoe zit dit in zijn werk? Ik kwam op het idee toen ik las dat een stof met name berberine ampk activeert en zo ook telomerase andere studies tonen aan dat berberine telomerase blokeert. Telomerase is gelegen in de celkern dus het kan zijn dat in direct contact verhoogt het telomerase maar indirect inhibeert het. Nu is dus mijn vraag of een onnatuurlijke molecule wel tot in de celkern geraakt en of een interactie tussen htert en berberine simpelweg wel bestaat in de natuur?

Alvast bedankt,
Thibault,

Gebruikersavatar
Berichten: 35

Re: Niet lichaamseigen moleculen en interactie met de celkern?

Als kort antwoord kan een 'onnatuurlijk' molecuul wel tot in de celkern geraken, het is natuurkundig mogelijk, of het ook (vaak) gebeurt moet experimenteel worden vastgesteld. Er zitten immers poriën in de celkern. Wel zal dit niet via een willekeurig pad (diffusie, brownian motion gaan), maar via een transport mechanisme gaan.
Ook leuk is om te weten is dat sommige eiwitten, zowel een functie op het celmembraan, bijvoorbeeld als onderdeel van een receptor en hetzelfde eiwit tegelijkertijd een compleet andere functie, zoals transcriptiefactor in de celkern hebben. Zo'n dubbele functie is efficient en daar houd de natuur wel van, zeker in de beperkte ruimte van een cel.
Er zijn dus eiwitten die een transportpad hebben van buiten de cel, tot binnenin de celkern. Vreemde moleculen kunnen daar soms op 'meeliften'. Kleine medicijnmoleculen binden een specifiek eiwit zelfs vaak zo sterk, dat ze de functie van het eiwit compleet blokkeren.

Het boek Biochemistry https://www.bol.com/nl/f/biochemistry/9200000039648153/
en de site rcsb.org leggen dit tot in detail uit.
Calmodulin is interessant in dezen: http://pdb101.rcsb.org/motm/44
Andere eiwitten (Molecules of Life -> Cellular Signaling / Transport ): http://pdb101.rcsb.org/motm/motm-by-category

Gebruikersavatar
Berichten: 35

Re: Niet lichaamseigen moleculen en interactie met de celkern?

Als ik het me goed herinner was het het eiwit "calmodulin-dependent protein kinase" (dus het eiwit die energie geeft aan calmodulin) ook functioneel als transcriptiefactor in de celkern.

Berichten: 15

Re: Niet lichaamseigen moleculen en interactie met de celkern?

Beste bedankt.

Reageer