Neonatale bloedsomloop

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 323

Neonatale bloedsomloop

Wat sluit het eerst na de geboorte: het foramen ovale of de ductus Botalli (arteriosus)?
 

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Neonatale bloedsomloop

Hoe snel en wat eerder sluit is verschillend per persoon en afhankelijk van inwendige omstandigheden. Het is daarom ook lastig om precies te zeggen welke structuur het eerst sluit na geboorte. Wel schijnt er in de literatuur naar voren te komen dat de ductus arteriosus over het algemeen eerder sluit dan het foramen ovale.
 
Hierbij is het wel belangrijk dat je weet dat het foramen ovale direct na de geboorte alleen functioneel sluit. Dit houdt in dat door het vullen van de longen met lucht, en daarmee het op gang komen van de pulmonaire circulatie, drukverschillen in de atria optreden; in een foetus bevat het rechter atrium een hogere druk en in een pasgeboren baby bevat het linker atrium een hogere druk. Dit zorgt ervoor dat het septum primum tegen het septum secundum wordt gedrukt en dat noem je de functionele sluiting van het foramen ovale. Pas later wordt (als het goed is) de opening volledig afgesloten doordat bindweefsel prolifereert; dit wordt het fossa ovalis genoemd. Het functionele sluiting gebeurt direct tijdens de geboorte; vorming van de fossa ovalis kan jaren duren en bij een deel van de mensen zal het fossa ovalis zelfs nooit 100% gesloten zijn.
 
Doordat de longen zich na geboorte vullen met lucht en de pulmonaire circulatie op gang komt, geven de longen het stofje bradykinine af. Dit heeft een effect op gladde spiercellen die zich om de ductus arteriosus bevinden. Pas wanneer een bepaalde zuurstofdruk van het bloed wat door de ductus arteriosus stroomt wordt bereikt, zal er vasoconstrictie optreden. Dit kan snel optreden, maar de echte sluiting (en daarmee vorming van het ligamentum arteriosum) treedt pas enkele weken tot maanden later op. Ook dit gebeurt doordat er bindweefsel wordt gevormd.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Reageer