Pagina 1 van 1

orgaandonatie

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 10:54
door megabon
In hoeverre worden organen gecontroleerd voor ze getransplanteerd worden. Ik veronderstel dat er niet veel tijd  kan verloren gaan tussen een transplantatie?
Kan ik organen van een drugverslaafde krijgen of van iemand die jaren medicatie heeft genomen of van een zware drinker.

Re: orgaandonatie

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 12:51
door Rhiannon
Ik heb juist de omgekeerde vraag. Komen zware drinkers die hun eigen lever naar de knoppen hebben geholpen of zware rokers die hun longen hebben vernield ook in aanmerking voor donororganen?

Re: orgaandonatie

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 13:28
door shimmy
Dan kan ik weer de vervolgvraag stellen: Heeft iemand die “ongezond” leeft maar zich heeft laten registreren als donor meer recht om zelf een nieuwe nier te ontvangen dan iemand die “gezond” leeft maar geregistreerd staat als niet-donor? (Immers, die roker kan gewoon een gezonde nier af staan)

Re: orgaandonatie

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 17:45
door Benm
En wat is de definitie van "gezond"? Op het moment dat je een donororgaan nodig hebt ben je er in de regel toch wel zodanig slecht aan toe dat ieder ander exemplaar beter is dat je eigen. 
 
Mensen die zelf donor zijn voorrang geven is wellicht wel een mogelijkheid, dat is tenslotte een hard toetsbaar criterium. Iemand die pakweg 5 jaar of langer geregistreerd donor is zou in mijn ogen best voorrang mogen verkrijgen. Die termijn dient er voor om te voorkomen dat mensen snel nog even donor hebben als het eigenlijk al te laat is. 
 
Het probleem is wellicht dat mensen uit luiheid of principe zich niet als donor registreren, maar wel als acceptant in een ziekenhuis kunt belanden... en als je leven er van af hangt zijn principes meestal wat minder belangrijk. 

Re: orgaandonatie

Geplaatst: zo 23 sep 2018, 18:21
door megabon
In België ben je altijd donor tenzij je familie na het overlijden bezwaar heeft.

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 01:20
door Benm
In nederland binnenkort ook (vanaf medio 2020), tenzij je zelf aan geeft dat niet te willen of de familie bezwaar maakt of iets dergelijks.
 
Persoonlijk vind ik dat niet zo'n heel goed idee, ik zie liever dat mensen een bewuste keuze maken. Mensen die nog geen keuze gemaakt hebben zouden dat vrij eenvoudig moeten kunnen doen, bijvoorbeeld bij het verlengen van een paspoort of rijbewijs, het is 1 vraag, of desnoods 1 formulier dat je ze mee hoeft te geven. 
 
Het probleem van niet aan de persoon vragen is dat je uiteindelijk een situatie krijgt waarbij men het vlak voor overlijden met de familie moet bespreken, die mogelijk geen weet heeft van de wensen van die persoon, en dan 'veiligheidshalve' maar voor 'nee' kiest. 
 
Bovendien is het juridisch ook nog een lastige: het ongevraagd donorschap zou in tegenstelling kunnen zijn met mensenrechten, zeker als een orgaan verwijderd wordt als iemand nog niet 'helemaal dood' is, bijvoorbeeld wel hersendood maar dankzij een hart-long machine niet 'echt' sterft tot je de stekker eruit trekt. 

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 10:30
door evanhees_NTS
megabon schreef: In hoeverre worden organen gecontroleerd voor ze getransplanteerd worden. Ik veronderstel dat er niet veel tijd  kan verloren gaan tussen een transplantatie?
Kan ik organen van een drugverslaafde krijgen of van iemand die jaren medicatie heeft genomen of van een zware drinker.
Bij orgaantransplantatie staat de veiligheid voor de ontvangende patiënt altijd voorop. Transplantaties zijn tenslotte bedoeld om mensen beter te maken, niet zieker.
Om te controleren of er bij een transplantatie geen ziekten worden overgedragen zijn allerlei voorwaarden voor transplantatie (contra-indicaties), checks en controles opgesteld. Artsen onderzoeken vooraf zorgvuldig of een orgaan geschikt is voor transplantatie. Een transplantatiecoördinator zorgt er voor dat ook alle benodigde onderzoeken plaatsvinden. Daarbij worden vragen gesteld aan familie en (huis)arts, het medisch dossier bekeken, en ook medisch onderzoek gedaan. Ook tijdens de uitname en de transplantatie zijn er onderzoeken om risico’s uit te sluiten. 100% veiligheid is echter helaas niet te garanderen. Soms is een ziekte nog in zo’n vroeg stadium dat deze niet is te ontdekken. Als zoiets toch gebeurt is dat heel uitzonderlijk, maar er blijft een risico.
Lees hier meer over de <a>procedures bij orgaandonatie</a> of in het <a>Modelprotocol postmortale orgaan- en weefseldonatie</a>.
 
 
Rhiannon schreef: Ik heb juist de omgekeerde vraag. Komen zware drinkers die hun eigen lever naar de knoppen hebben geholpen of zware rokers die hun longen hebben vernield ook in aanmerking voor donororganen?
Rokers, alcoholisten en (drugs)verslaafden worden niet op de wachtlijst geplaatst zolang zij nog roken, overmatig drinken of drugs gebruiken. Iemand moet minstens 6 maanden niet roken of drinken voordat hij op de wachtlijst komt. En ook na de transplantatie zijn er strenge leefregels. De ontvanger wordt bijvoorbeeld regelmatig onderzocht.

shimmy schreef: Dan kan ik weer de vervolgvraag stellen: Heeft iemand die “ongezond” leeft maar zich heeft laten registreren als donor meer recht om zelf een nieuwe nier te ontvangen dan iemand die
 
Iedereen in Nederland heeft recht op gelijke gezondheidszorg, dus ook op een transplantatie. Op deze manier wordt recht gedaan aan de grondwet. Hierin is geregeld dat alle ingezetenen van Nederland gelijke toegang hebben tot alle geneeskundige voorzieningen

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 12:11
door shimmy
evanhees_NTS schreef:Iedereen in Nederland heeft recht op gelijke gezondheidszorg, dus ook op een transplantatie. Op deze manier wordt recht gedaan aan de grondwet.
Verslaafden worden niet op de wachtlijst geplaatst.

Aan die eerste stelling zitten dus duidelijk wel grenzen en voorwaarden verbonden en die kunnen dan dus weer onderhevig zijn aan politieke discussie. Wat “gelijk” is is niet eenduidig.

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 12:26
door evanhees_NTS
shimmy schreef: Aan die eerste stelling zitten dus duidelijk wel grenzen en voorwaarden verbonden en die kunnen dan dus weer onderhevig zijn aan politieke discussie. Wat “gelijk” is is niet eenduidig.
Uiteindelijk hebben ex-verslaafden ook recht op een transplantatie. Maar je lichamelijke conditie moet ondanks je ziekte zo optimaal mogelijk zijn. Roken of alcoholisme zorgen daar niet voor. 

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 12:42
door Beresteyn
De vraag of niet-donoren evenveel recht hebben op een donororgaan als wel-donoren is voer voor een sociaal-maatschappelijke discussie waarin emoties en subjectiviteit de overhand zullen nemen. Aangezien er al genoeg emodebatten zijn die nergens toe leiden, is het bespreken van het medisch-ethische aspect van de kwestie een beter alternatief.
 
Hoe ethisch verantwoord is het om een niet-donor te weigeren voor een donororgaan? Afgezien van enig subjectieve wrok of afgunst van donoren jegens niet-donoren is daar mijns inziens geen enkele gerechtvaardigde reden voor. Daar komt bij dat eenieder die bovenaan de lijst staat, niet ook per definitie als eerste recht en toegang heeft tot een donororgaan. Het juiste orgaan moet gezond en wel beschikbaar zijn, het tijdsbestek en de locatie waarbinnen de donor en acceptor bij elkaar kunnen komen moet kloppen, de leeftijd van de acceptor speelt een belangrijke rol bij het prioriteren van de wachtlijst, er moet sprake zijn van een lichamelijke match om zoveel mogelijk afstoting te voorkomen, etcetera. Er wordt zeer nauwkeurig gekeken naar wie het meeste profijt zal hebben van een donororgaan.

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 16:02
door Benm
Uiteraard moet je geen orgaan verloren laten gaan als je een niet-donor mee kunt helpen. 
 
Maar als je twee ongeveer even kansrijke acceptanten hebt dan zou ik het alsnog eerlijker vinden om de wel-donor te kiezen als ontvanger. 
 
Dat is vergelijkbaar met wel-donoren bovenaan de wachtlijst zetten: als je nu een wachtlijst hebt is ook niet de langst wachtende per se de ontvanger, maar als er meerdere kandidaten zijn met gelijke kansen gaat de langst wachtende voor. 

Re: orgaandonatie

Geplaatst: ma 24 sep 2018, 17:55
door Jan van de Velde

Opmerking moderator

Aan alle deelnemers: De vraag is een medische, geen ethische. Alle opmerkingen die die ethische zijweg bewandelen hebben we hierboven een lichte kleur gegeven. Gelieve verder te concentreren op de medische kwestie: 
 
 
megabon schreef: In hoeverre worden organen gecontroleerd voor ze getransplanteerd worden. Ik veronderstel dat er niet veel tijd  kan verloren gaan tussen een transplantatie?
Kan ik organen van een drugverslaafde krijgen of van iemand die jaren medicatie heeft genomen of van een zware drinker.