Roken is schadelijk voor je psyche

Moderator: ArcherBarry

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 9

Roken is schadelijk voor je psyche

Dit is een ingezonden bijdrage.
sigaret.png
Het was al langer bekend dat er een verband is tussen roken en psychische stoornissen. Er werd echter verondersteld dat problemen tot roken leiden en niet andersom. Voor veel mensen is dit ook de ervaring. Zijn ze zenuwachtig? Dan steken ze een sigaret op om rustiger te worden. Steeds meer onderzoeken tonen echter aan dat roken ook de geestelijke gezondheid beschadigt.

Angstig en depressief door roken
Uit diverse onderzoeken waaraan duizenden proefpersonen mee doen, blijkt echter dat mensen die oorspronkelijk geen problemen hebben maar wel roken, meer risico lopen op depressies, angststoornissen en paniekaanvallen dan niet-rokers. Ook zijn er studies die aantonen dat angstige mensen even vaak beginnen met roken als niet-angstige mensen. Hieruit valt te concluderen dat het roken is dat soms angst veroorzaakt, en niet andersom. Een mogelijke reden hiervoor is dat roken op de ademhaling slaat. Angststoornissen hangen vaak samen met ademhalingsproblemen. Daarbij zou de hoeveelheid koolmonoxide in rook tot een paniekerig gevoel kunnen leiden. Wie wil stoppen met roken kan gebaat zijn bij het gebruiken van een app, zoals De Stopcoach of Smoke Free. Met een sim only abonnement hou je de kosten voor het datagebruik buitenshuis zo laag mogelijk.

Hartkloppingen en versnelde ademhaling
Nicotine kan onder andere een hoge bloeddruk, hartkloppingen en versnelde ademhaling veroorzaken. Daar komt bij dat de stof direct inwerkt op de dopamine neurotransmitter in de hersenen. Dit kan ook angstige gevoelens veroorzaken. Het is een feit dat er antidepressiva zijn die ook helpen bij het stoppen met roken. Dit suggereert dat er een overeenkomstige neurologische basis is tussen roken en depressie. Ondanks dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat roken psychische problemen veroorzaakt, is er nog veel onduidelijkheid. Welke rol speelt alcohol bijvoorbeeld? Veel mensen die roken, drinken ook. Dit kan al een behoorlijk deel van de problemen verklaren.

Roken vaak gezien als rustgever
Bij veel rokers is echter de overtuiging aanwezig dat het roken ze helpt om te kalmeren en helder na te denken. In plaats van veroorzaker van psychische klachten, zien ze de sigaret als een oplossing. Daarvoor is echter geen wetenschappelijk bewijs. In onderzoeken is juist te zien dat mensen die stoppen met roken op de langere termijn minder angstig, gestrest of somber zijn. Mensen met een psychose die stopten met roken konden sneller nadenken, terwijl beginnen met roken juist leidde tot meer last van wanen en hallucinaties. Naast de geestelijke schade veroorzaakt roken ook veel lichamelijke schade. Zo veroorzaakt roken verschillende typen kanker. Longkanker wordt in 89 procent van de gevallen veroorzaakt door roken. Bijna 1 op de 5 gevallen van alle kanker in Nederland wordt veroorzaakt door roken. Het risico op ernstige ziekten verkleint direct na het stoppen met roken.

Gesloten